15 perc alatt eredményt mutat

2020.10.28. 07:46

Megérkezett a gyorsteszt

A koronavírus-gyanús betegek diagnosztikájának meg­gyorsítása és a betegutak racionalizálása érdekében antigén típusú gyorsteszttel látott el minden mentőautót az Emberi Erőforrások Minisztériuma. A teszt negyedóra alatt eredményt ad, a pozitív személyeket azonnal a kijelölt kórházakba szállítják.

Kiss Anna

20200501, Budapest Koronavírus fertőzöttség - COVID-19 otthoni teszt Amennyiben koronavírus fertőzöttség gyanúja áll fenn, vérvétel alapján gyorstesztet végeznek. képen: egy otthon előtt álló mentőben gyorstesztet végeznek Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Forrás: MW

Fotó: Knap Zoltán

Csongrád-Csanád megye mintegy negyven mentőautóval ren­­delkezik, a napokban mindegyiket antigén típusú gyorsteszttel látták el. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lapunknak elmondta, már több száz esetben használták a teszteket külön eljárásrend alapján a megyében is.

Azonnali ellátás

A szóvivő közölte, az antigén típusú gyorstesztet a mentők kizárólag a koronavírus-gyanús betegek kórházi elhelyezésének során, a betegutak optimalizálására használják annak érdekében, hogy a gyorsteszttel igazolt pozitív eseteket közvetlenül a kijelölt ellátóhelyre tudják szállítani. Így ott azonnal megkezdődhet a fertőzöttek szakszerű ellátása.

Lapunknak beszélt arról is, hogy a vizsgálat során a PCR-teszthez hasonlóan ga­­rathámsejt-mintavételezés történik, majd reagensoldat és tesztcsík segítségével kapnak eredményt, amely a vírus antigénjének kimutatásán alapul.

Negyedóra alatt kimutatja a teszt, hogy a beteg fertőzött vagy sem.
Fotó: Kuklis István

Negyedóra alatt

Megtudtuk, az antigén típusú gyorsteszt viszonylag gyorsan választ ad a fertőzöttség gyanújára, ugyanis mindössze negyedóra alatt megmutatja az eredményt. Így ez az új eljárásrend jelentősen, több nappal lerövidíti a középsúlyos és súlyos Covid-pozitív betegek gyógyításának megkezdését, mert nem kell várni a PCR-teszt eredményére.

Hozzátette, a vírus örökítőanyagának laboratóriumi kimutatásán alapuló PCR-mintavételezés továbbra is a Nemzeti Népegészségügyi Központ mindenkor érvényes eljárásrendje szerint történik.

Negatív esetek

Győrfi Pál elmondta, a gyorsteszt szerint negatív, de koronavírus-gyanús tünetekkel rendelkező betegeket továbbra is potenciálisan fertőző személyként kezelik. Ekkor azonban a Covid–19-gyanús személyeket, akiknek a fertőzöttsége nem megerősített, az ellátásra kijelölt intézménybe szállítják. Esetükben PCR-teszttel kell ki­­zárni vagy megerősíteni a fertőzöttséget.

A szóvivőnél arról is érdeklődtünk, hogy a megyében ed­­dig hány koronavírus-gyanús beteget szállítottak kórházba a mentők, azonban erre a kérdésünkre nem kaptunk választ.

Gyors, pontos

Azonban azt még érdemes tudni, hogy mielőtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma tesztekkel látta el a mentőautókat, a Nemzeti Népegészségügyi Központ elvégezte az antigén típusú gyorstesztek összehasonlító klinikai vizsgálatát a PCR-tesztekkel, a gyorsabb diagnózis felállítása érdekében.

A cél azoknak az antigén gyorsteszteknek a kiválasztása volt, amelyek mutatói legjobban megközelítik a PCR-tesztekét. Kiderült, a kiválasztott teszteknek 99-100 százalék között van a specificitásuk, ami azt jelenti, hogy pozitív eredmény esetén ez elfogadható diagnózisnak.

Kutatók vizsgálták

Müller Cecília országos tiszti főorvos újságírói kérdésre kifejtette, az antigén gyorsteszteket kifejlesztő kutatók magának a vírusnak egy alkotóelemét, egy fehérjedarabját mutatták ki az új típusú teszttel.

Az eddigi tapasztalatok alapján a gyors­tesztek ugyanannak a betegnek az esetében nagymértékben megegyeztek a PCR-teszt során nyert megállapításokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában