Emlékművet állíttatott a plébános Bordányban és zákányszéken

2020.11.20. 19:22

A meg nem született gyermekekre emlékeznek

Emlékművet állíttatott Janes Zoltán plébános a meg nem született gyermekekért a bordányi és a zákányszéki templomkertben. Azt szeretné, hogy az emlékmű gyógyító hely legyen a település lakóinak.

Arany T. János

Janes Zoltán plébános ötlete nyomán egy-egy régi, elfeledett síremlék újult meg és vált a meg nem született gyermekek emlékművévé Bordányban és Zákányszéken. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Egy lejárt sír volt, amit felszámoltak. Az 1800-as évek vége felé készült – mutatta a bordányi Szent István király-templom kertjében Janes Zoltán plébános a különleges emlékművet. A történet néhány héttel ezelőtt kezdődött, amikor a bordányi templomba érkezett az a vándorszobor, amely a meg nem született gyermekekre és emberi méltóságukra hívja fel a figyelmet.

Janes Zoltán plébános ötlete nyomán egy-egy régi, elfeledett síremlék újult meg és vált a meg nem született gyermekek emlékművévé Bordányban és Zákányszéken. Fotó: Karnok Csaba
Fotó: Karnok Csaba

– Ennek érkezése, ittléte régi tervemet erősítette meg. Hónapokkal ezelőtt kaptam a két nagyon régi márvány síremléket az egyik pap barátomtól. Az ottani temetőből ezek elévülés miatt kikerültek, a családok már nem gondozták, így a két síremlék gazdátlan maradt. Ekkor jött a lehetőség. Tudtam, hogy Bordányban és Zákányszéken jó helyet találok nekik. Néhány nap gondolkodás és egy belső indíttatás után kirajzolódott: nem egyházi ünnepnek, nem helyi, vagy országos hősnek, sem Trianonnak nem szeretnék emléket állítani. Van ennél sokkal fontosabb, emberi, mélyebb téma is: az abortuszok áldozatainak és a halva született vagy nagyon korán elhunyt gyermekeknek szeretnék emléket állítani. Mindennek emléket állítunk, de értük senki sem imádkozik – magyarázta a plébános, akit a Bordányi Baráti Kör és Lajkó Antal műköves támogatott ter­­vének megvalósításában, amit emléktábla örökít meg az emlékmű hátoldalán.

A plébános elmesélte, előfordult, hogy 80 éves néni ment hozzá gyónni, mert megbánta, hogy fiatal korában így szakította meg a terhességet. – Egy életen keresztül hordozzák ezek az emberek ennek a terhét. Itt meg tudnak állni, és ők is tudnak emlékezni – magyarázta Zoltán atya.

– Szeretném, ha ez az em­lékmű gyógyító hely lenne településünk lakóinak. Azoknak, akik valamilyen módon érintettek. Egy rossz döntéssel vagy egy tragédiával kell együtt élniük. Isten szeretné meggyógyítani az ő szívüket, kapcsolatukat is. Ez a hely egy lehetőség, ahol lehet gyászolni, emlékezni, megállni, bocsánatot kérni – tette hozzá a plébános.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában