kigyúltak az fények Szegeden

2020.11.27. 18:58

Csak a fővárosban kiterjedtebb az ünnepi díszkivilágítás – Galéria

Kétszázezer LED gondoskodik idén az ünnepi díszkivilágításról Szegeden. A november 27-től látható fényár egy részét a kijárási korlátozás miatt este 8 órakor lekapcsolják, a teljes rendszert azonban nem szerelték át, az a közvilágítással együtt kapcsol ki és be.

Munkatársunktól

Kétszázezer LED gondoskodik idén az ünnepi díszkivilágításról Szegeden.

Fotó: Kuklis István

Péntek délután karácsonyi fénybe borult Szeged: a díszkivilágítást az egyik fényvillamosról kapcsolta fel egy szerencsés városlakó. Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, tavalyhoz képest tovább bővült az ünnepi fényáradat. A Feketesas és az Oskola utcában teljessé vált jégcsap díszsor, illetve fényfüggönyt kapott az önkormányzat szürke épülete és a Sóhajok hídja is.

– Az Anna kúti pergolán megnyestük a lila akác szövedéket és felújítottuk az egészségügyi dolgozókért világító organikus piros szivecskéket is, amelyeket a tavaszi Covidos időszakban már láthattak a szegediek. Továbbá a Széchenyi téren is a Kárász utcához legközelebb eső platán fel lett díszítve organikus díszekkel – sorolta az ügyvezető igazgató.

A díszkivilágításhoz összesen 20 ezer méter kábelt használtak fel és nagyjából 200 ezer LED ragyogja be a várost, ebből egyébként 11 ezer a csodaszarvason található. A főváros után a szegedi a legkiterjedtebb és egyben a legkorszerűbb rendszer. Makrai László hozzátette:

a kijárási korlátozás miatt a rendszer egy részét csökkentett üzemmódra szerelték át, az 16.20 órától 20 óráig üzemel.

Ezzel az 55 nap alatt több mint százezer forintos tudnak megspórolni. A világítóberendezések többsége azonban a közvilágítással együtt kapcsol fel és le, azok átszerelése nagyjából 5 év alatt térült volna meg.

A karácsonyi díszkivilágítás felkapcsolásával egy időben elindultak a fényjáratok is. Villamosok közül egy Pesát és két Tatra-t öltöztettek ünnepi díszbe, és ismét jár majd péntektől vasárnapig az 5-ös vonalon a 9-153-as nosztalgia ZiU troli.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában