A névváltoztatás nyugvópontra juthatott

2020.11.25. 20:27

Lehet, nem változik az egyetem neve

Szeged, 20201026. Szegedi Tudományegyetem helyett Szent-Györgyi Albert nevét viselné a helyi univerzitás. Képen: Rektori hivatal épülete Szent-Györgyi Albert szobrával a Dugonics téren. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Szegedi Tudományegyetem szenátusa első alkalommal október 26-i ülésén foglalkozott az intézmény esetleges névváltoztatásának kérdésével. A javaslat szerint az egyetem új neve Szent-Györgyi Albert Tudományegyetem lett volna.

Akkor nem szavazták meg a kérdés napirendre vételét sem.

A hallgatók egy része sérelmezte, hogy nem kérték ki a vé­leményüket a témában, így az Egyetemi Hallgatói Önkormányzat összhallgatói szavazást írt ki. A szavazás eredménye még nem hivatalos, de az EHÖK honlapján közzétett eredménye alapján

a nappali tagozatos hallgatók 44,33 százaléka leadta szavazatát, közülük 5604 hallgató voksolt nemmel a névváltoztatásra.

Időközben, november 9-én az egyetem vezetése közleményében arról tájékoztatott, hogy konszenzus született a kérdésben. Azt írták, hogy az SZTE Dé­­káni Kollégiuma – a rektor mellett működő döntés-előkészítő testület tagjai: rektor, kancellár, klinikai központ elnöke és a dékánok – széles körű egyetértéssel úgy döntött, hogy a Szegedi Tudományegyetem neve állandó jelzőt kap: Szent-Györgyi Albert Egyeteme” – állt a köz­­leményben, amelyben közölték továbbá, hogy az Általános Orvostudományi Kar felveszi Szent-Györgyi Albert nevét.

A névváltoztatás a hét elején nyugvópontra juthatott, úgy tudjuk, az egyetem szenátusa nagy többséggel úgy döntött, az intézmény nem veszi fel No­bel-díjas hajdani rektorának nevét. A hírt kérdésünkre egyelőre nem erősítette meg az SZTE.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában