Szupertraktort kapott a makói Galamb

2020.11.13. 18:06

Műholdról is lehet vezérelni a 3 és fél tonnás monstrumot

25 milliós értéket képviselő különleges, műholdas vezérléssel önállóan dolgozni képes traktort kapott a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum. A munkagép az iskola tangazdaságában dolgozik majd, és a diákok digitális képzését is segíti.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

– Nagyon tetszik. A lehető legkorszerűbb, alig várom, hogy munka közben is kipróbálhassam – mondta a makói Galamb József Mezőgazdasági Technikum egyik gépésztechnikus diákja, Nagy-György Bence arról a 25 millió forintos traktorról, amit október 13-án kapott meg az iskola. Bár a lebetonozott udvaron nem lehetett vele mit csinálni, azért a volán mögé ült. A látványra sem mindennapi munkagép az intézmény Szép utcai központjába érkezett meg, de természetesen nem ott, hanem a külterületi tangazdaságban használják majd.

Ott van az iskolának 200 hektárnyi állami földje és ebből 20 hektárt kifejezetten arra használnak, hogy a tanulók gyakorolhassák a szántóföldi növények termesztését, például a vetést, talajelőkészítést és aratást. Az új traktoron lévő kormánymű csatlakoztatható a lapunkban már bemutatott traktorszimulátorhoz, így a jogosítvánnyal még nem rendelkező diákok is gyakorolhatják a használatát, hogy aztán élesben már lámpaláz nélkül ülhessenek a traktor nyergébe.

Az új traktorra az igazgató és a diákok is büszkék. Fotó: Szabó Imre

Az új gépet az igazgató, Horváth Zoltán vezette be az utcáról az iskola udvarára. Azt mondta, a Steyr márkájú traktort az Agrárminisztérium segítségével tudták beszerezni, az országban 22 iskola kapott hasonlót.

– Ezzel együtt már három műholdvezérlésű, kormányautomatikával felszerelt mezőgazdasági gép van a birtokunkban – tette hozzá. A traktor 3 és fél tonnás, 75 lóerős, 3000 köbcentis. Ezzel az erőgéppel együtt a tankert eszközparkjának értéke 150 millió forintosra becsülhető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában