Helyben termelik meg a javakat

2020.11.05. 11:07

Példásan működik a közmunkaprogram Apátfalván

A község önkormányzata évek óta sikeresen pályázik a startmunka mintaprogramokra, idén is százmilliós összeget nyertek. Sertést, juhot és baromfit nevelnek, zöldségeket és gabonaféléket termesztenek, emellett ipari termékeket állítanak elő. Idén százan dolgoznak az apátfalvi programban.

Tóth A. Péter

Fotó: Szekeres Ferenc

Több mint 125 millió forintot nyert fejlesztésekre az apátfalvi önkormányzat idén a kistérségi startmunka mintaprogramokban.

– Nagyon örültünk a sikeres pályázatoknak, hiszen az a 100 fő, akiknek munkát biztosítunk, erre nagyon számított, számukra ez biztosítja a megélhetést – mondta lapunknak Szekeres Ferenc polgármester. Hozzátette, évről évre csökken a közfoglalkoztatottak létszáma, ez a program sikerességét is bizonyítja, hiszen nagyon sok dolgozó el tudott helyezkedni a versenyszférában. A falu első embere úgy véli, ezekkel a programokkal jelentős mértékben lehet értéket teremteni, és a község lakóinak életét könnyebbé teszi.

Sokoldalú mezőgazdaság

Az önkormányzat saját földjén növényeket termeszt, a fóliasátrakban paradicsomot, paprikát, karalábét, karfiolt, salátát, borsót, spenótot nevelnek. Emellett kilenc hektáron gabonát – kukoricát, búzát és árpát – termelnek. A Langó tanyán tekintélyes számú állatot tartanak, idén 2400 darab baromfit, több mint 60 darab sertést szeretnének nevelni, a juhállományuk közel 50 darabot számlál.

Gyarapodó község

Az önkormányzat különféle üzemeiben szinte mindenféle dolgot gyártanak. A kültéri padok és virágládák mellett tetszetős kukákat, térkövet, kerékpártárolót és brikettet készítenek, saját varrodájukban szőnyegeket és szájmaszkot gyártanak a munkatársaik.

– A munkák elvégzése, illetve a gyártás gyorsítása és az előállítandó termékek számának a növelése érdekében minden évben lehetőségünk van új, nagy értékű eszközök beszerzésére. Az elmúlt öt évben több mint 100 millió forinttal növeltük az önkormányzat vagyonát csak a közfoglalkoztatási programok eszközei által – hangsúlyozta Szekeres Ferenc.

Karácsonyra készülnek

Novemberben 900 darab saját nevelésű csirkét tudnak szétosztani a rászorulóknak. Decemberben a sertésállományuk egy részét is levágják, és a darált húsból, kolbászból, hurkából mintegy 800-900 darab ajándékcsomagot készíttetnek. A csomagokat a 65 év feletti szépkorúak, a közfoglalkoztatottak, a gyermekvédelmi támogatásban részesülők, valamint a hátrányos helyzetű családok között osztják ki karácsonyra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában