Csaknem 100 millió forint önerőt kellene biztosítani

2020.11.23. 16:27

Többe kerülne a munkásszálló Hódmezővásárhelyen

Újra nekifut a hódmezővásárhelyi önkormányzat a munkásszálló-építési terveinek. Idén májusban már pályáztak, de akkor nem nyertek forrást. Nyár elején még 74 millió forint önerőt kellett volna biztosítania a városnak a projekthez, most, az új pályázatnál már 96 millió 150 ezer forintot.

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

Májusban egy nappal a pályázati határidő lejárta előtt került a vásárhelyi közgyűlés elé a munkásszálló ügye.

Birkákról lett híres

A város 80 férőhelyes munkásszállót szeretett volna építeni a Szabadság tér–Rárósi út–Vöröskereszt utca által körbeölelt önkormányzati tulajdonú területen, ami a birkákról híresült el és vált országosan ismertté. Az önkormányzat a Zöld Vásárhely Projekt keretében ugyanis 33 rackajuhhal legeltette le a területen lévő, néhol derékig érő gazt. A telek egyébként egy népes lakótelep tövében található a belvárosban.

Az önkormányzat első pályázata nem nyert. Most viszont ismét pályáznak a forrásra, amit a munkaerőpiaci mobilitás elősegítésére írtak ki.

24 százalékos önerő

A munkásszálló kérdése a november 19-én megtartott véleményező közgyűlésen került napirendre. A pályázatot 2021. március 31-ig lehet benyújtani. A közgyűlésen elhangzott, a felhívás a tavaszihoz képest minimális változásokat tartalmaz. A műszaki tervdokumentáción nem kellett változtatni.

Ismételten 80 férőhelyes munkásszállóra pályáznak, aminek a felépítése 394 millió 550 ezer forintba kerül, 25 millió forinttal többe, mint amiről tavasszal volt szó. A saját erő az összköltség 20 százaléka. Mivel maximálták az egy főre jutó támogatás összegét, ami 3 millió 730 ezer forint lehet, így a saját erő Hódmezővásárhely esetében 24 százalékra jön ki, összesen 96 millió 150 ezer forint.

Már vannak érdeklődők

A pályázat csak az építésre vonatkozik. Ha nyernek, eszközbeszerzési kötelezettségük is lesz, amire visszatérítendő támogatás igényelhető. Márki-Zay Péter polgármester a véleményező ülésen azt mondta, előzetesen 15 vásárhelyi vállalkozás jelezte írásban, hogy szükségük volna munkásszállóra a távolabb lakó dolgozóik számára.

A pályázatot várhatóan május végén bírálják el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában