Fájóan aktuális romantikus sci-fi

2020.12.09. 12:27

A világjárvány ihlette a legújabb regényét

Egy olyan világban, ahol a járvány miatt az emberek már azt sem tudják, milyen a másikat megérinteni, egy férfi és egy nő egy liftben ragad. Ezen az alapszituáción bontakozik ki Borbás Edina új regénye, amely néhány nappal ezelőtt került a boltok polcaira.

Timár Kriszta

Kétszer is újrakezdte regényét Borbás Edina, karácsony előtt azonban így is meg tudott jelenni. Fotó: Kuklis István

Fotó: Kuklis István

A hétvégén került a boltok polcaira Borbás Edina legújabb könyve, a Zárva. A jelenleg Hódmezővásárhelyen élő, de Szegedhez is ezer szállal kötődő írónő legutóbbi két nagy sikerű történelmi regénye után ezúttal új vizekre evezett, és egy jövőben játszódó romantikus történetet vetett papírra. Érintésmentes élet, járvány és karanténprotokoll – a sztori alapszituációi most fájóan ak­­tuálisak, pedig az alapötlet még a Covid–19 felbukkanása előtt megszületett.

– Korábban már megszületett az a novella, ami ennek a történetnek az alapját ad­­ta. Amikor aztán tavasszal karanténba kényszerültünk, annyira aktuálissá vált a té­­ma, hogy elkezdtem kibővíteni – mesélt a kezdetekről. – Ez a regény teljesen más, mint amiket eddig írtam. Imádom a századfordulót, és szeretem a múltat kutatni, de most azt éreztem, hogy a jelen és a jö­­vő kérdései fontosabbak. Bár nem nevezném sci-finek a végeredményt, mivel egy elképzelt világban játszódik 2020 után, meg kellett felelnem ezen kritériumoknak is. Az első visszajelzések pedig azt mutatják, hogy sikerült – tette hozzá.

A regénynek egyébként a megszületése is meglehetősen kalandos volt, és nem véletlenül tartott ilyen sokáig, mire elkészült. – A tavaszi viharok során egy villám kicsapta a gépemet, benne a történettel. Mindössze az első két fejezet maradt meg, mert azt elküldtem véleményezésre egy barátnőmnek. Én még életemben nem sírtam ennyit könyvért. De nekirugaszkodtam, és újraírtam, mert nagyon akartam. Persze másodjára már másképp folytattam a történetet, de a vége így is ugyanoda futott ki. Aztán nyáron, a 20. házassági évfordulónk napján még egyszer törlődött a munkám, akkor szerencsére csak egy fejezet – mesélte lapunknak Borbás Edina.

Az írónő úgy fogalmazott, bár a történet is járvány idején játszódik, a felfestett jövőkép inkább elgondolkoztató, mint ijesztő. – Emellett feltűnnek benne a jelen problémái, mint az elidegenedés vagy a digitális érintkezés, illetve ezek személyiségformáló hatásai. Mindezek mellett azonban alapvetően ez egy romantikus történet, úgyhogy azoknak ajánlom, akik szeretik az ilyen típusú történeteket – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában