június végéig meghosszabbították a hitelmoratóriumot

2020.12.22. 13:20

Félévnyi haladék jár a hiteltörlesztőknek

Szombatig úgy volt, hogy háromnegyed millió lakossági ügyfélnek és 12 ezer vállalkozásnak lejár a moratórium, és januártól újra el kell kezdeni hiteleinek törlesztését, mert nem tartoznak abba a kedvezményezetti körbe, akik jogosultak a féléves halasztásra. Ezzel a lehetőséggel most már mindenki élhet – de ha anyagi helyzete engedi, dönthet a fizetés mellett is.

K. A.

Aki nem bírja, annak még fél évig nem kell törlesztenie a lakáshitelét.

Fotó: Illusztráció / Karnok Csaba

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy a kormány a gazdaságvédelmi akcióterv kiegészítéséről rendelkezett. Eszerint – más intézkedések mellett – a családok és a vállalkozások hitel-visszafizetési moratóriumát változatlan formában fél évvel, július 1-jéig meghosszabbítják.

– A halasztás automatikusan kitolódik, csak annak kell felkeresnie bankját, aki a moratórium ellenére is törleszteni akarja hitelét – közölte a kormányfő.

Rászorulók

– Arra kérjük az adósokat, hogy akiknek a koronavírus-veszélyhelyzet miatt jövedelemkiesésük van, és a hiteltörlesztési terhek megfizetése nehézséget okoz, feltétlenül éljenek a moratórium lehetőségével.

Akik pedig nem esnek bele ebbe a rászorultsági csoportba, azoknak azt javasoljuk, gondolják végig, vessék össze a fizetési halasztás, illetve a törlesztés folytatásának lehetőségeit

– mondta Kovács Levente.

A Magyar Bankszövetség főtitkára a koronavírus-járvány miatti gazdaságvédelmi akcióterv szombaton bejelentett egyik fontos intézkedésével kapcsolatban hangsúlyozta, cél az, hogy a rászorulóknak hatékony segítséget nyújtsanak, illetve mérsékeljék a negatív gazdasági hatásokat.

Aki nem bírja, annak még fél évig nem kell törlesztenie a lakáshitelét.
Fotó: Illusztráció / Karnok Csaba

Általános haladék

A szakember a bankszektor által általánosan támogatott megoldásról elmondta, ez a korábbi megközelítésen túlmutat, mivel minden ügyfél beleesik. A bejelentésig úgy volt, hogy a megközelítőleg 1,6 millió lakossági és hatvanezer vállalkozói ügyfélnek csupán egy része jogosult a – már korábban bejelentett – újabb féléves fizetési haladék igénybevételére. Ebbe a kedvezményezetti körbe tartoztak a gyermeket nevelők, a munkanélküliek, illetve álláskeresők, a nyugdíjasok és a közfoglalkoztatottak, valamint egyes, pénzügyi nehézséggel küzdő vállalkozások.

A jelenleg moratóriumban lévők jelentős részének, a lakossági ügyfelek több mint a felének, a vállalkozások négy­ötödének januártól meg kellett volna kezdenie a törlesztést,

ha nincs a szombati bejelentés. A Miniszterelnöki Kabinetiroda adatai szerint hozzávetőleg 752 ezer lakossági ügyfél és 12 ezer vállalkozó lélegezhet most fel, illetve kapott választási lehetőséget.

Futamidő

Lényeges további – és már korábban bejelentett – intézkedés, hogy

januártól június 30-ig hitelfelmondási tilalom lesz érvényben.

Mint ismert, december végéig a moratórium hatálya alá tartozó hiteleknél januártól nem növekedhet a törlesztőrészlet összege az eredetihez képest, viszont a futamidő meghosszabbodik. Ez utóbbi több összetevőtől is függ, így a hitel eredeti összegétől, a jelenlegi tartozás mértékétől és a futamidőtől.

Azt minden szakember hangsúlyozta, hogy a megfelelő anyagi helyzetű adósok dönthetnek úgy, hogy januártól mégis fizetik a törlesztőrészleteket, mi több, ezt javasolják is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában