színes, a kor elvárásaioz maximálisan igazodó a kínálat

2020.12.14. 20:41

Hét évtizede zajlik a technikusképzés a Vedresben

Az építészet iránt érdeklődő gyerekek mellett a művészetre fogékony tanulókra is gondolnak Szeged patinás technikumában, a Vedresben. A belváros szívében, látványosan megújult épületben várják leendő diákjaikat.

T. A. P.

A művészetre fogékony fiatalokat is várják a Vedresben.

Forrás: Szegedi SZC Vedres István Technikum

A Szegedi SZC Vedres István Technikum hét évtizede képez korábbi nevén építésztechnikusokat (magas- és mélyépítő technikusokat) Csongrád-Csanád megye és a dél-alföldi régió számára. A Vedres a város és az ország számára fogalom.

Emelt szintű érettségi

– Iskolánk patinás múlttal, va­­lamint modern jelennel és – hitvallásunk szerint – biztató jövővel rendelkezik. Az új technikumi képzési forma 5 évig tart: a 9. és 10. évfolyamon a közismereti tantárgyak mellett két tanéven keresztül ágazati alapoktatás folyik, ez­­után a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, majd a 11–13. évfolyamon szakirányú oktatásban vesznek részt. A tanulók a 12. év végén előrehozott érettségi vizsgát tesznek három közismereti tantárgyból, azaz magyar nyelv és irodalomból, matematikából és történelem­ből – mondta el lapunknak Nagy János Miklós igazgató.

Hoz­­zátette: a 13. év végén idegen nyelvből érettségiznek, vá­­laszthatják az angolt vagy a németet, továbbá ötödik érettségi vizsgatárgyként technikusi vizsgát tesznek.

A sikeres technikusi vizsga emelt szintű érettségi vizsgának felel meg a felvételi pontszámítás tekintetében.

A diákok a 13. év végi sikeres vizsga után két végzettséget igazoló bizonyítványt kapnak: az érettségi bizonyítványt, valamint a technikusi végzettséget igazoló oklevelet.

Jól képzett technikusok

A nyelvi előkészítő/magasépítő technikus osztályba a jó nyelv­érzékű, építészet iránt érdeklődő diákokat várják. Ebben az osztályban 1+5 év a képzési idő. A nyelvi előkészítő évfolyamon összesen heti 18 órában tanítják az angol és német nyelvet, emellett 3-3 órában a matematikát és az informatikát. Ezután a tanulók magasépítő technikusnak tanulnak tovább.

– A magasépítő technikus osztályba elsősorban az építészetre és a gyakorlati építőipari tevékenységekre nyitott diákokat várjuk. Elvárás az építészet iránti érdeklődés mellett a jó látás, térlátás, hallás, valamint a kézügyesség. A kreatív ágazatba tartozó grafikus osztályban ugyancsak 5 éves technikumi képzés folyik. A grafikusvégzettség birtokában a fiatalok – a továbbtanulás mellett vagy helyett – számta­lan munkalehetőség közül vá­­laszthatnak – magyarázta Nagy János Miklós.

A felnőttekre is gondolnak, az érettségivel rendelkezők munka mellett végezhető képzések közül választhatnak:

a magas- és mélyépítő technikus, a grafikus, valamint a művészeti, illetve kreatív fotográfus képzési paletta közül.

A művészetre fogékony fiatalokat is várják a Vedresben.
Fotó: Szegedi SZC Vedres István Technikum

Sport és művészetek

– Igényesen felújított belvárosi iskolaépületünk gazdag számítógépparkkal, építőipari és grafikai szaktantermekkel és tanműhelyekkel, közösségi terekkel, sportpályával és képzőművészeti kiállítóhellyel igyekszik kiszolgálni a tanulói igényeket. A testnevelésórákon úszásoktatás is folyik, emellett tavasztól télig sporttáborokat, így sítábort, vízitúrát és barlangászást is szervezünk az érdeklődők számára – hangsúlyozta az igazgató.

Kiemelte, a Vedres honlapján és Facebook-oldalán mindig friss, naprakész felvételi és képzési tudnivalókat találnak az érdeklődők. A közösségi ol­­dalukon található Vedres Al­­kotóműhely csoportot a leendő grafikusaiknak ajánlják; művésztanár kollégáik kreatív feladatokkal várják az érdeklődőket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában