Fontos a korosztályok közötti kapcsolat kutatása

2020.12.02. 16:20

Hőtérképet készítettek a szegedi kutatók a koronavírus terjedéséről

A MASZK, vagyis a Magyar Adatszolgáltató Kérdőív Magyarország hivatalos koronavírus kutatásának része.

delmagyar.hu

Szeged 2020.10.13. Városháza Röst Gergely előadása a koronavírusról Képen: Fotó: Török János Délmagyarország TJ DM

Fotó: Török János

Névtelen adatokat gyűjt Röst Gergely szegedi matematikus és csapata. Az általuk megalkotott járványmodellel igyekeznek megjósolni a koronavírus terjedésének ütemét és mértékét. A szegedi kutatók azt kérik, hogy a kérdőívet lehetőség szerint naponta töltsük ki, ezzel segítve a járvány megfékezését. A csoport most hőtérképeket készített, melyek szemléltetik a járvány korcsoportok szerinti alakulását.

Ahogy az alábbi ábrán kivehető, az első hullámhoz képest a második hullám sokkal erőteljesebb. A színek intenzitása jelzi, hogy mely korcsoportnál terjedt el legjobban a vírus. Az első hullám főleg az idősebb korosztályt érintette. A második hullám ezzel szemben a fiatalabbak közt kezdett el terjedni, majd oda jutott, hogy ismét az idősebbeket veszélyezteti.

Ezen felül még egy másik fajta vizualizációt is készítettek. A második ábra már azt szemlélteti, hogy a korcsoport mekkora hányada jelenik meg az igazolt fertőzöttek közt. Ezt 100.000 főre vetítették ki, ami így néz ki:

A szakemberek felidézik, hogy a német Robert Koch Intézet is készített egy hasonló hőtérképet, melynek alapján a a szegedi kutatók a hazai viszonyokat is megjelenítették.

A kérdőív készítői kiemelték, hogy

a magyarországi COVID-19 járvány első és második hullámának életkor szerinti hőtérképe tanulságosan bemutatja, mennyire fontos a korosztályok közötti kontaktusok kutatása. A MASZK kérdőív segít előre jelezni ezeket a folyamatokat.

A kérdőív elérhető, és kitölthető EZEN A LINKEN.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában