Nehéz fákat ültetni Szeged egyes részein

2020.12.23. 14:10

Nem fának való vidék a belváros

A sok betonfelület, a parkoló autók, a homokkal, törmelékkel is feltöltött belvárosi talaj nem könnyíti meg a fák életét – és a telepítés sem egyszerű. Decemberben újabb 120 fát ültettek el Szegeden a környezetgazdálkodás munkatársai, kerültek csemeték a Tisza Lajos körútra is.

Farkas Judit

A Tisza Lajos körúton hársfákat ültettek a környezetgazdálkodás munkatársai.

Fotó: Karnok Csaba

November végén írtuk meg, amikor 25 facsemete kettévágásáról adtunk hírt: a közelmúltban 150 fát ültetett el a város közterületein a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. Decemberben a környezetgazdálkodás munkatársai újabb 120 fát telepítettek a városban, és ezekből a csemetékből került a belvárosba is.

A Tisza Lajos körúton, az árvízi emlékmű és az Aradi vértanúk tere között öt kis fát ültettek.

A Tisza Lajos körúton hársfákat ültettek a környezetgazdálkodás munkatársai.
Fotó: Karnok Csaba

– Hársak kerültek erre a részre, mert itt hársfasor volt, amíg ki nem öregedett. Tíz évig még sikerült ifjító metszésekkel meghosszabbítani a fák életét, néhány példány még van mutatóba – mondta lapunknak Makrai László, a környezetgazdálkodás igazgatója, akivel arról is beszélgettünk, mennyire nehéz fát telepíteni a belvárosban.

A speciális körülmények eleve a fák életét is megnehezítik. Ahogy Makrai László fogalmazott, nagyon sanyarú viszonyok között kell teljesíteniük a feléjük támasztott komoly jóléti elvárásokat. A Kossuth Lajos sugárút elején például alig vegetálnak a 10-20 éves facsemeték, azon a részen is újabb zöldítésre lesz szükség.

A belvárost az 1879-es nagy árvíz utáni feltöltötték, részben az összeomlott épületek törmelékével, jobb esetben homokkal, ami nem kedvez a fáknak.

A csapadékvizet elvezetik, így nem jutnak elég nedvességhez – egy fa vízigénye több ezer liter lehet –, a leburkolt felületek miatt az a földfelület is kevés, ahol vizet tudnak felvenni. A gyökereknek oxigén sem jut elég. A járdák, zöld sávok alatt sűrű közművezeték-rendszer húzódik. A vezetékek és azok egy-két méteres védőtávolsága nagyon megnehezíti és megdrágítja a fapótlást.

Fotó: Karnok Csaba

A Tisza Lajos körúton, a klinikáknál ahhoz, hogy ültethessenek, a vezetékeket védőburkolattal kellett bevonni.

Ezt csak elektromos szakvállalkozó végezheti, így a csemete, a segédanyagok és az ültetés árának duplája megy rá a költségekre.

Ezen a részen is – ahogy a Szentháromság utcában – bővítettek az ültetőgödrökön, és elvettek a burkolatból úgy, hogy a parkoló autókat még meg lehessen közelíteni. A forgalomtól elzárt felesleges burkolatokat is felbontották az utcasarkokon. A gödrökbe friss talaj, abba évelő növények kerültek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában