Ingázó vajdasági óvodapedagógus költözik be hamarosan

2020.12.08. 10:38

Szolgálati lakás lesz a tejcsarnokból

Szolgálati lakás lesz az egykori tejcsarnokból Zákányszéken, amit úgy kapott meg az önkormányzat ajándékba a korábbi tulajdonostól, hogy megígérték neki, tisztességesen eltemetik.

Arany T. János

Zákányszék 2020.12.07. szolgálati lakás lett a régi tejcsarnok épületébõl fotó: Kuklis István Délmagyarország DM KI

Fotó: Kuklis István

– Pár évvel ezelőtt került az ön­­kormányzat tulajdonába egy Szegfű János utcai ingatlan, ami talán a település egyik legöregebb épülete volt. Erre és többek között eköré épült a falu, és itt volt a település első tejfelvásárlója, tejcsarnoka. Amikor idős tulajdonosa, üze­mel­tetője Sebők István szociá­lis otthonba került, azzal a fel­­tétellel adta ezt az önkormányzatnak ajándékba, hogyha őt – így fogalmazott szó szerint – tisztességesen el­temetjük. Sebők bácsi, aki egy nagyon közismert ember volt, elhunyt, tisztességesen eltemettük, és ajándékba megkaptuk ezt az ingatlant – mutatta Matuszka Antal polgármester.

A ház az idők folyamán elég rossz állapotba került. Megtudtuk, nem klasszikus vidéki parasztház volt, inkább egy falusi, de polgári jellegű épület, amit az is bizonyít, hogy tégla alapozású, nagy belmagasságú. Az önkormányzat nagyjából öt éven át próbált forrást találni a leromlott ál­­lapotú ingatlan felújítására, eddig sikertelenül.

– Előkészítettük egy helytörténeti kiállítóhely terveit, összeraktuk a pályázati anyagot is. Amikor ez nem jött össze, szerettük volna közösségi házként használni, de terveztünk ide falusi vendéglátóhelyet is, csak megfelelő forrást nem találtak egyikre sem. Ekkor jött képbe szerencsésen a Magyar Falu programban a szolgálati lakás pályázati kiírás – tette hozzá.

A már igencsak megviselt ál­­lapotú ingatlant így tudták végül felújítani 30 millió forintból. Matuszka Antal azt is elmondta, hosszas egyeztetések után sikerült megtalálni a megfelelő vállalkozót, már egy ideje dolgoznak rajta, a műszaki átadás december 10-én kezdődik. – Ezt nevezhetjük sikertörténetnek is – fogalmazott.

Az önkormányzat egy óvodapedagógussal kötött megálla­podást, aki pillanatnyilag a Vajdaságból ingázik mindennap, és aki a családjával költözik majd oda, és a rezsin kívül semmilyen költség nem terheli őt az első öt évben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában