Termálvíz okozza a habzást

2021.01.22. 11:37

Fehér üledék fedi a vizet Tápénál

Nem a miénk volt az első bejelentés az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóságnál, miszerint fehér, habszerű üledék lepi el a vizet a Tápéi szivattyútelepnél. Kiderült, hogy a hab termálcsurgalékvíz eredménye. A környezetre ártalmatlan.

Farkas Judit

20210119 Szeged Szeged Fehér habos üledék úszik a tápéi sárgánál fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Fotó: Török János

Fehéres, habszerű üledék fedi a vizet a Sárga üdülőtelep közelében, a Tápéi szivattyútelepnél – jelezte szegedi olvasónk a múlt héten. Úgy értesült, termálvizet engednek bele a Tiszába, de nem tudja, az okozhat-e ilyen habzást. Arról érdeklődött, vajon mi lehet ez az anyag? Aggódott amiatt is, hogy az üledék árthat a folyó élővilágának.

Kérdéseit továbbítottuk az illetékes Alsó Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóságnak, ahová, mint megtudtuk, érkeztek bejelentések az elmúlt héten a jelenségről. Kozák Péter, az ATIVIZIG vezetője kérdésünkre elmondta:

a vízügyi szakemberek helyszíni szemlét tartottak a Tápéi és a Szillér-Baktó-Fertői-főcsatorna mentén. Szennyező forrást nem találtak, kiderült azonban, honnan származik a furcsa hab.

Munkatársaik megállapították, hogy a habzás a tápéi szivattyútelepen, a vízátemelés környezetében keletkezett – a szivattyútelepet ugyanis üzemeltették a korábban kialakult belvízhelyzet miatt. A környező csatornákba pedig vízjogi engedéllyel vezetnek be termálcsurgalékvizet.

Az ATIVIZIG igazgatója kifejtette: a termálvízben lévő felületaktív anyagok a vízátemelés során, a turbulens vízmozgás hatására a víz felszínén habot képeznek. Ez a hab a csatornarézsűből belógó bokrok ágai miatt nem tudott a Tisza felé távozni, ezért kismértékben feltorlódott. Erre figyelt fel olvasónk és a többi bejelentő. Nem túl gusztusos látvány, mivel azonban nem ártalmas a környezetre és az élővilágra, a vízügy nem végez beavatkozást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában