SZTE

2021.01.21. 19:30

A Mérnöki kar oktatói új szintre emelik a rehabilitációs eszközöket

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar oktatói közösen nyertek támogatást. Kidolgoztak egy új módszert, mely segíti a sérült végtagok rehabilitációját.

delmagyar.hu

Az SZTE Mérnöki karának két oktatója is nyert a pályázaton, melyben közösen dolgoznak egy új fajta rehabilitációs eszközön. Az anyag a sérült végtagok mozgatását, mozgását segíti majd. – írja a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki kara a weboldalán.

A Mérnöki Kar egyik kutatócsoportja 2008 óta foglalkozik az ember és gép együttműködését segítő, puha anyagokból épített soft-aktuátorokkal. Az aktuátorok a robotika kulcsszereplői, mert a gép mozgását vezérlő algoritmus kimenő jeleit ezek a berendezések alakítják konkrét cselekvéssé.

– A soft robotika alapvetése, hogy ezek a gépek a szilárd, merev eszközök helyett rugalmas anyagok felhasználásával valósítanak meg különböző irányú és mértékű mozgásokat.

A soft-aktuátorok a bennük elhelyezett légkamra hálózat és sűrített levegő segítségével képesek a mozgás létrehozatalára. A légkamrák felfújásával az aktuátor tetején lévő légzsákok kitágulnak, míg az aljuk ugyanolyan hosszú marad. Ennek hatására hajlító mozgás keletkezik. A kamrák elhelyezésétől és az aktuátorok felszíni kialakításától függően ezek a „puha gépek”, azaz soft-robotok változatos mozgásformákra képesek. Az ilyen technológiával létrehozott soft-gépek élő szervezetekhez hasonló mozdulatokra képesek, így sokféle területen alkalmazhatóak

– magyarázta kutatási területe újdonságait Mészáros Attila, az SZTE Mérnöki Kar Műszaki Intézet tanszéki mérnöke.

A Proof of Concept Pályázaton 60 millió forintból 11 projektet segített életre a Szegedi Tudományegyetem 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen. Fotó: SZTE-MK

A soft-gépek előállítása, 3D szkennelési és nyomtatási technológiával támogatva, teljes mértékben az egyén alsó végtagjára szabható.

Új módszerek piaci hasznosítását támogatja az SZTE pályázata

A Proof of Concept Alap célja, hogy elősegítse az egyetemen keletkezett technológiák prototípusának előállítását és piaci hasznosítását. A Proof of Concept Pályázaton 60 millió forintból 11 projektet segített életre a Szegedi Tudományegyetem 2020-ban a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatallal közösen.

Mészáros Attila pályázatában 2 mérföldkövet határozott meg. Az első egy soft-aktuátor megtervezése és modellezése, amely alkalmazható rehabilitációs célokra, képes megfelelő irányú mozgásra és közben akkora erőkifejtésre, hogy az egy végtag megmozdításához megfelelő legyen. A soft-aktuátorról 3D modell készül, dokumentációval ellátva. A második fázis egy használhatósági terv elkészítése. Az eszközt egy végtagmodellre építve fogják tovább vizsgálni.

– A Proof of Concept Alap Pályázat következtében az eszköz nem fog elkészülni, a kitűzött célunk ebben a szakaszban az alapkutatás és különböző modellek elkészítése

– hangsúlyozta Mészáros Attila.

– Ha sikeresen zárjuk a pályázatot, akkor az elkövetkezendő időszakban talán tovább tudjuk vinni a projektet és ekkor már egy funkcionális prototípus legyártása és tesztelése lenne a célunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában