Játszva tanulnak a diákok

2021.01.17. 18:10

Vásárhelyen Űrkadét Program indul 20 millióból

Különleges Űrkadét Programjával húszmillió forint pályázati támogatást nyert a vásárhelyi Szent István Általános Iskola. Új, digitális tantermük neve: Alfa bázis.

T. Sz.

Fotó: Tábori Szilvia

Az Űrkadét Program egy előre leírt, megtervezett történet, amely egy olyan szerepjáték­hoz hasonlítható, ahol az alap­állapotból kiindulva rész­feladatokkal teljesíthető a kül­­detés. A kihívások közvetle­nül kapcsolódnak az egyes tantárgyakhoz, így a diákok já­­tékosan tanulnak. Induláskor a csapatok megkapják az eszközöket, például táblagépeket, robotokat, valamint egy alap kreditmennyiséget, amit a projektfeladatokra használhatnak.

A programba bekapcsolódó diákok csoportokba szerveződnek. A csapa­tokat úgy alakítják, hogy va­­lamennyi tanuló alkalmazhatja tudását. A jó matekos a számolási feladatokban, a jó rajzos a vizuális tervezésben, a jó számítógépes pedig a programozásban válhat vezetővé. Az egyéni tudáson túl fontos a kooperációs képesség elsajátítása, gyakorlása és fejlesztése.

Az Űrkadét Program helyszíne az iskolában kialakított új, digitális tanterem, az Alfa bázis, ahol a munkaasztalok, székek elhelyezése a feladatoknak megfelelően variálható.

Ha szükséges, a terem laborként vagy irányítóközpontként mű­ködik, de lehet planetárium is.

A csapatok egy nagy, közös te­repasztalon saját makettjeikkel építhetik fel kolóniájukat.

A falakon lévő monitorok fokozhatják az űr illúzióját, mikor épp nem a faladatok szemléltetésére használják, akkor ablakokká alakulnak, amelyeken át a kolóniát övező bolygófelszínt, a kolónia építményeit láthatják. A képernyők arra is alkalmasak, hogy a távolban működő, hazai vagy külföldi társintézményekkel munkakapcsolatba lépjenek a kadétok.

A High-Tech Suli program digitális tantermek felszerelésével és a tanárok támogatásával segíti a gyerekeket, hogy a világ megismerése mellett felfedezhessék tehetségüket.

Cél, hogy a körülmények soha ne állhassanak a tudás útjába, és minden adott legyen helytállásukhoz. A program támogatója, a Mészáros Csoport kiemelkedő támogatási összegű pályázatot hirdetett iskoláknak, digitális tanterem és digitális eszközökkel támogatott pedagógiai program kialakítására. Az el­­nyerhető támogatás célja a köznevelési intézmények infrastrukturális, oktatástechnológiai és módszertani fejlesztése. A kiíráson a vásárhelyi Szent István Általános Iskola húszmillió forintos támogatást nyert, amit digitális tanterem kialakítására és annak eszközeire fordít. Az Űrkadét Programmal az intézmény háromszáz további pályázóval együtt indult és nyert az öt legjobb kö­­zött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában