Kübekháza

2021.02.08. 17:30

70 évesen is a közösség motorja

Kübekháza legidősebb önkormányzati képviselője a közelmúltban a Jószolgálat Kék Szalagja elismerésben részesült. Gál István hetvenévesen is aktívan részt vesz a község közösségi életében.

Tóth A. Péter

Gál István, Kübekháza legidősebb önkományzati képviselője a közösségért végzett példás munkájáért kapta az elismerést Kübekháza önkormányzatától. Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Robi mondta, hogy jöjjünk már be egy kicsit a Gyulával a temetőben tervezett díszparcella ügyében. Mikor beléptünk, az egész hivatal itt volt, a díjjal és süteménnyel vártak. Nagyon megleptek, tényleg jólesett a díj – mondta lapunknak Gál István, Kübekháza kitüntetettje. Hozzátette: ha valamit csinálok, azt azért teszem, mert szeretem, nem azért, hogy hasznom legyen belőle, vagy ki­­tüntessenek. Nálam ez így mű­­ködik.

Nincs megállás:

traktorozik, ás és kapál

A hetvenéves Gál István fáradhatatlan, hótoló traktort vezet, rotátoroz a főtéren, ás, kapál, füvet vet és szerel. Kübekháza legidősebb képviselője évtizedek óta motorja a falu közösségi életének, hangosít és kul­­turális műsorokat szervez. Nem­csak Kübekházán segít, a ferencszállási nyugdíjasklubnak is tagja, ott country táncot tanul feleségével. Két éve táncolnak, számtalan fellépésen vettek részt országszerte, István Ferencszálláson is szívesen segít a szervezési feladatokban.

Gál István, Kübekháza legidősebb önkományzati képviselője a közösségért végzett példás munkájáért kapta az elismerést Kübekháza önkormányzatától. Fotó: Karnok Csaba

Hamar beilleszkedtek a településen

– 1979-ben Szegedre költöztünk, előbb autószerelőként dolgoztam, majd a Vízműnél, már ekkor nézelődtünk, ne­hezen bírtuk a szűkös panel­lakást. Vettem egy pekingi palotapincsit, hogy kimozdul­hassak a lakásból naponta többször. A hatvanas években tanulóként már jártam Kübekházán, pritaminpaprikát szedtem, ismertem a települést, tudtam, hogy nyugis hely. Kétezerben, amikor ideköltöztünk, már volt elég sok ismerősöm innen, két évvel később első ízben megválasztottak képviselőnek, jelenleg az ötödik ciklusomat töltöm.

Emlékezetes Bulik és falunapok

– Legalább hatszázan jöttek el az első Malom-bulira. Emlékszem, saját kezűleg takarítottuk ki a hatalmas, öreg épületet, a buli hajnal négyig tartott. Diszkólámpák, hógép, ködgép, minden volt. Azok a gyerekek, akik akkor ott buliztak, ma már negyvenévesek. Azután jöttek a falunapok, évről évre rengeteg koncerttel, emlékezetes estével, több száz résztvevővel. Sajnos tavaly nem lehetett falunapot rendezni, de idén a Kübecker Manufaktur születésnapja mellett ezt is szeretnénk megtartani.

Gál István a Kübekháza Hír­­­szolgálat és a fotópályázati ol­dalak önkormányzati koor­­dinátora, a falufejlesztési és faluképvédelmi bizottság elnöke, az egészségügyi és szociális bizottság tagja. A helyi beruházások során nagyban támaszkodik az önkormányzat a kivitelezésekben megnyilvá­nuló szakértelmére, precizitására. A hetvenesztendős férfi a közelmúltban a Károly Udvar kültéri kondigépei körül betonozott, de a februári hóesés esetén még rá vár a főtéren leparkolt tolólapos traktor vezetőfülkéje is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában