Gyors kerékcsere, rendőr módra

2021.02.27. 12:00

Defektet kapott a hölgy autója, rendőrök siettek segítségére

Nyugdíjas olvasónk hívta a napokban szerkesztőségünket, és arról számolt be, hogy vasárnap kora délelőtt defektet kapott az autójuk, és a szegedi rendőrök segítettek rajtuk. A Széchenyi téren félreállt Volkswagenen kicserélték a leengedett kereket.

Kovács András

20210224 Szeged Rendőrség két tagja kereket cserélt egy defektes néninek képen: Replyuk Zoltán Gergő, Hódi Tamás, Fotó: Török János TJ Délmagyarország

Fotó: Török János

– Istentiszteletre igyekeztük, Újszegedről a Belvárosi hídon keresztül tartottunk a Széchenyi tér felé, amikor megállt mel­­lettünk a rendőrautó. Először nagyon megijedtünk, de gyorsan kiderült, hogy nem szabálytalankodtunk, nem is megbüntetni akartak bennünket, csak arra figyelmeztettek, hogy defektes a kerekünk, azzal veszélyes így tovább autózni – mesélte Hevesiné Bikádi Klára.

Nem győzték köszönni

Olvasónk hozzátette, addigra már ők is éreztek, illetve hallottak valami rendellenességet, és úgy tervezték, ahol lehet, azonnal megállnak. Így is történt, a Széchenyi téren félrehúzódtak.

– Nagyon kedvesek voltak a rendőrök, és amikor látták, hogy két idősebb hölgy utazik az autóban, felajánlották, hogy kicserélik a defektes kereket. Gyor­­san meg is tették, nem győztük köszönni nekik a segítséget

– mondta az asszony, hozzátéve, hogy feltétlenül írja meg a Délmagyarország, a rendőrök nemcsak büntetnek, segítenek is.

Megígértük, hogy megírjuk, ám előtte a sajtóosztályon ke­resztül megkerestük a két rend­őrt is.

– Láttuk és hallottuk, hogy szinte a felnin jár már az autó, igencsak le volt eresztve a jobb hátsó kerék. A piros lámpánál figyelmeztető jelzés kíséretében melléjük álltunk, és mondtuk a két hölgynek, hogy amint tudnak, álljanak félre, mert ez így nem biztonságos

– emlékezett vissza az esetre Replyuk Zoltán őrmester és Hódi Tamás főtörzsőrmester.

Kompatibilis kerékkulcs

Megtudtuk, nem azonnal kezdtek hozzá a kerékcseréhez a Széchenyi téren, a dohánybolttal srégen, először mentek egy kisebb kört, mivel migrációs ellenőrzésen voltak, és há­­tizsákos embereket láttak. Velük gyorsan végeztek – hi­bátlanul beszéltek magyarul –, így néhány perc múlva nekiláthattak a munkának.

A segítő rendőrök: Replyuk Zoltán és Hódi Tamás. Fotó: Török János

Szerencsére volt a fekete Volks­­wagenben pótkerék, el­­fo­­gadható levegőnyomással, kerékkulcsot és emelőt azonban nem találtak. Ez azonban nem jelentett akadályt, a szolgálati Škoda Octavia is a VW-konszern gyártmánya, kompatibilis volt a kerékkulcs, és az emelőjük is hibátlanul dolgozott.

– Lényegében elég gyorsan ment, nem voltak nagyon rá­­gyógyulva a kerékcsavarok, a közbeiktatott ellenőrzéssel együtt is kevesebb volt az egész 20 percnél

– mondták, hozzátéve, hogy egy kicsit még beszélgettek, illetve a hölgyek nagyon megköszönték a segítségüket.

Visszatartó hatás

Zoltán 5, Tamás 14 éve szolgál, úgy vélik, lassan, de biztosan változik az a régi beidegződés, hogy a rendőr csak büntet és vegzál, alakul már az új szemléletmód. És az emberek ezt értékelik, ahogy egy szegedi Facebook-csoport is észrevette és közzétette, amikor a rendőrök átkísértek egy idős, járókeretes embert a gyalogátkelőhelyen.

– Egy szabálysértés elköve­tőjét sem kell feltétlenül szankcionálni, a cél az, hogy ne forduljon elő legközelebb, az intézkedés célja a kellő visszatartó hatás

– hangsúlyozták a segítőkész rendőrök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában