egyformán erős az iskola mindhárom szakja

2021.02.22. 18:50

Egy jó választás lehet a szentesi Boros

Nem nyomják el egymást a szakok a szentesi középiskolában, egyformán erős az iskola mindhárom képzési ágazata. Azok a tanulók is megtalálhatják itt a számításukat, akik szeretnek problémákat megoldani, vagy az egészségügyben kívánnak dolgozni, de azok is, akiket a pénz világa érdekel.

M. A.

A tanulmányi versenyeken is jól teljesítenek. Az iskola csapata harmadik lett a Budapesti Gazdasági Egyetem országos versenyén. Fotó: HSzC Szentesi Boros Sámuel Technikuma

Forrás: HSzC Szentesi Boros Sámuel Technikuma

– Az ötéves technikumi képzés egyesíti a gimnázium és a szakmatanulás előnyeit. A közismereti tárgyakból ugyanazt a tananyagtartalmat, ugyanolyan óraszámban kell elsajátítani, mint a gimnáziumban, és ezekből a tantárgyakból érettségi vizsgával zárul az oktatás – mondta el lapunknak Somosné Puskás Krisztina.

A tanulmányi versenyeken is jól teljesítenek. Az iskola csapata harmadik lett a Budapesti Gazdasági Egyetem országos versenyén. Fotó: HSzC Szentesi Boros Sámuel Technikuma

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum Szentesi Boros Sámuel Technikumának igazgatója hozzátette, a technikumban érettségizőnek a szakmai vizsga lesz az ötödik érettségi tantárgy, ami emelt szintű tantárgyi érettséginek minősül.

– Az öt év elvégzése után egyszerre kapnak a diákok érettségi bizonyítványt és technikusi oklevelet, és a nyelvvizsga megszerzésére is lehetőség van.

Egyfajta biztonságot ad az is, hogy akár azonnal elhelyezkedhetnek, de a továbbtanulás is nyitva áll előttük. A nálunk végzettek körülbelül fele tanul tovább egyetemen vagy főiskolán – fogalmazott az igazgató.

A szentesi Borosban három ágazatban várják a diákokat. Ezek az egészségügy, a gazdálkodás és menedzsment, valamint a közlekedés és szállítmányozás.

– Ezek közül egyik ágazatot sem lehet kiemelni mint egyértelmű „zászlóshajónkat”, mindhárom egyformán népszerű. A közlekedés és szállítmányozás ágazatot azoknak ajánljuk, akik szeretnek irányítani, problémákat megoldani, tervezni, szervezni. Itt logisztikai technikus szakképesítés szerezhető a 13. évfolyam végén. Az egészségügy ágazatot azok a tanulók válasszák, akiket érdekelnek a természettudományok, és szeretnének a későbbiekben az egészségügyben vagy a természettudomány területén dolgozni. A 13. évfolyamon a tanuló választása alapján gyakorló ápoló vagy mentőápoló szakképesítés szerezhető. A gazdálkodás és menedzsment ágazatot azoknak ajánljuk, akiket érdekel a pénz világa, az üzleti élet, a piacgazdaság. A tanulók két szakképesítés felé orientálódhatnak, vagy a pénzügyi-számviteli ügyintéző, vagy a vállalkozási ügyviteli ügyintéző szakképesítést szerezhetik meg – összegzett Somosné Puskás Krisztina.

Az igazgató kiemelte, a je­lentkezési lapok leadása után az általános iskolásoknak még van lehetőségük változtatni a megjelölt intézmények sorrendjén. Aki nem biztos a választásában, az március 22-én és 23-án még módosíthatja, melyik iskolában szeretne továbbtanulni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában