Makó

2021.02.17. 19:32

Fogy a kutyagumi, de még van

Egy séta alkalmával megnéztük a minap, mennyire tiszták a makói utcák, mármint a kutyagumi szempontjából. Az egyik kisállateledel-bolt tulajdonosa szerint évről évre kulturáltabbak az állattartók, kutyafuttatót viszont nem sikerült építeni Makón.

Szabó Imre

Fotó: Szabó Imre

Összesen kilenc kutyagumiku­pacot számoltunk össze egy egy kilométernél rövidebb séta alkalmával a minap Makón. A város kertvárosias részében, a Tulipán, a Bajza és az Erdélyi püspök utca környékét jártuk be. Az ürülékek felfedezésében segítségünkre volt egy kutyus is.

A halmok számát egyébként maga Mazsola is növelte volna eggyel, ha a sétára nem viszünk gyűjtőzacskót. Ez utóbbi használata amúgy egyszerű, kifordítva úgy lehet összeszedni az elhagyott dolgot, hogy az ember hozzá sem ér.

A terepszemlét négylábú kollégánkkal együtt tartottuk meg. Fotó: Szabó Imre

A kilenc kupac egy része persze nyilván nem sétáltatott, hanem kóbor kutyáktól származik, de ezek mindenképp azt jelzik, van még teendő az ebtartási kultúra fejlesztése terén a Maros-parti városban.

Az egyik helyi kisállateledel-bolt tulajdonosa, Kádár Gabriella, aki 28 esztendeje végzi ezt a munkát, azt mondta, örömmel látja, hogy komoly a fejlődés ezen a téren. A mostani viszonyokat össze sem lehet hasonlítani azokkal, amelyek a bolt nyitásakor voltak jellemzőek.

– Tapasztalatom szerint a gazdik egyre igényesebbek, és például gyűjtőzacskóból is évről évre több fogy

– mondta. Ezekből egyébként széles a választék. Mi 500-tól 1500 forintig láttunk olyan csomagokat, amelyekben 60-70 darab zacskó van; a drágábbakhoz kiegészítő felszerelés is jár. Mi több, ma már az internetről olyan zacskót is lehet rendelni, amely rövid idő alatt lebomlik a természetben.

Mazsola kíváncsi volt az idegen állatok által ott hagyott „meglepetésre”. Fotók: Szabó Imre

Kutyafuttató nem lesz

A makói önkormányzat az állattartási kultúra javítását célzó program egyik elemeként két éve szeretett volna a városban két kutyafuttatót kialakítani – egyet a főtéri csipkesor mögötti területen, egyet meg a Bajcsy-lakótelep­hez közel, a Fűrész utca végén. Pénzt is elkülönítettek a beruházásra, végül mégsem lett semmi az egészből, mert a környék lakói mindkét helyen tiltakoztak, aláírást gyűjtöttek. Azóta a dolog lekerült a napirendről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában