Autósok figyelem!

2021.02.28. 13:00

Fontos határidő közeledik

Legkésőbb március 1-jén éjfélig kell rendezniük az első díjrészletet azoknak a gépjármű-tulajdonosoknak, akik január 1-jével új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötöttek. Ez Csongrád-Csanád megyében is több ezer autóst érinthet.

munkatársunktól

20200117 Szeged Baleset a Felső Tisza-part és Etelka sor sarkán. Két autó összeütközött a Felső-Tisza Parton, a Tisza Palotánál. Fotó: Frank Yvette FY Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége becslése szerint ez a határidő mintegy 130 ezer gépjármű, köztük több mint 80 ezer személygépkocsi üzembentartóját érinti. A szervezet hangsúlyozza, hogy a március 1-jei határidőre a díjnak már meg kell jelennie a biztosító számláján, ezért az utolsó napokban arra is oda kell figyelni, hogy milyen módon történik a befizetés.

Az azonnali átutalás bevezetése óta a banki megbízás akár az utolsó napon is megfelelő lehet, ahogy a biztosító pénztárába történő személyes befizetés is célra vezető megoldás még március 1-jén. Ez utóbbi a járványhelyzetben azért nem annyira javallott.

– A csekkes és az interneten kezdeményezett bankkártyás fizetésnek azonban több nap az átfutási ideje, emiatt ezeket február 25-e után már semmiképpen nem célszerű igénybe venni, ha az ügyfél biztosra szeretne menni

– figyelmeztette a mindent az utolsó pillanatokra hagyó autósokat Papp Lajos.

A szövetség gépjárműszekciójának elnöke hangsúlyozta, a számlát késve rendezők nem hivatkozhatnak arra, hogy a díjfizetésről nem kaptak értesítést, a szabályozás értelmében ugyanis ennek számon tartása egyértelműen – és jó ideje már – a gépjármű-üzembentartók felelőssége.

Baleset. Ilyenkor bizony nagyon sokba kerülhet a biztosítás hiánya. Archív fotó: Frank Yvette

Megtudtuk, a késedelmes ügyfelek szerződéseit a társaságoknak kötelező törölniük, így a mulasztók automatikusan biztosítási védelem nélkül maradnak. Plusz a szerződés újrakötésekor a megszűnés és az újrakötés közötti időszakra a kiemelkedően magas fedezetlenségi díjat is meg kell fizetniük. A fedezetlenségi díj mértéke idén személyautóknál – teljesítménytől függően – naponta 560 és 1210 forint között alakul, teherautóknál pedig elérheti a napi 4260 fo­­rintot is.

Ennél a büntetés jelleggel érvényesített, napra számolt díjnál és az egyösszegű éves fizetésnél is nagyobb a kockázat, ha olyan autóval okozunk kárt egy luxusjárműben, amin nincs érvényes kötelező felelősségbiztosítás. Az egy dolog, hogy akár 10 millió forint feletti is lehet a kár, amit – ha tud – „lever” a biztosító a vétkesen, ennél is nagyobb lehet a baj és a fizetendő életjáradék, ha maradandó, súlyos testi fogyatékos sérülje is van a balesetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában