Itt nem plüssből vannak kisállatok

2021.02.10. 14:40

Örökös Zöld Óvoda címet nyertek Kiskundorozsmán

Tavaly tizennegyedik alkalommal hirdették meg a Zöld Óvoda pályázatot, amelyen az országban összesen 208 óvoda nyerte el a minősítést. Győztesek között volt a szegedi Bölcs utcai óvoda, amely Örökös Zöld Óvoda címet kapott. A dorozsmaiak közül több szülő azért hozza éppen ide a gyermekét, mert zöld értékeket közvetít a nevelési intézmény.

Tóth A. Péter

20210205 Szeged Örökös Zöld Óvoda címet kapott a Bölcs Utcai Óvoda Kiskundorozsmán. Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

– Minden csoportunkban megjelenik a kisállatgondozás, az ezzel kapcsolatos feladatokat gyermekeink napi szinten végzik. A csoportok terráriumaiban afrikai csigák vannak, ezeket gondozzák. Az utóbbi években a Szegedi Vadasparkkal együttműködve fogadtunk örökbe állatot, élelemgyűjtést is szerveztünk alkalomszerűen a szülők hozzájárulásával – mondta lapunknak Csányiné Kecskés Hajnalka, a tagóvoda vezetője.


Fotó: Karnok Csaba

Idén 15 éves a Magyarországi Zöld Óvoda Hálózat, or­szágszerte már csaknem ezer intézményben nyílik lehetőség a gyermekek környezettudatos nevelésének és szemléletének megalapozására.

A szegedi Bölcs utcai intézmény háromszor pályázott, 2010-ben, 2014-ben és 2017-ben nyertek Zöld Óvoda címet, így indulhattak tavaly az örökös címért. A versenyen a Negyvennyolcas utcai óvoda „sima” Zöld Óvoda címet nyert, a Bölcs utcaiak pedig megkapták az Örökös Zöld Óvoda címet.

– A darázshoteleket és gyíkvárakat fatörzsből alkottuk, ezt a madáretetőt pedig az egyik szülő készítette. A kertgondozás a nevelési gyakorlatunk egyik legerősebb pillére, minden csoport számára kialakítottunk magas ágyásokat, melyekbe konyhakerti növényeket, gyógynövényeket vetünk a gyermekekkel. A zöldborsónk már kihajtott

– sorolta az óvodapedagógus.

Ezekben a hetekben a gyermekeknek a madarak téli gondozása ad izgalmas feladatot, ottjártunkkor a Pillangó csoport lelkes közössége magvakat szórt a kert több helyén kihelyezett madáretetőkbe.

– A szelektív hulladékgyűjtés is jól működik, segítségével a fenntarthatóság szemléletét alakítjuk a gyermekekben. Fontos számunkra, hogy a gyermekek életkoruknak megfelelő tartalmakkal, játékos módon ismerkedjenek meg a természettel. Bízunk benne, hogy közös tevékenységeinkkel hozzájárulhatunk egészséges, „zöld életszemléletük” kialakulásához – zárta gondolatait Csányiné Kecskés Hajnalka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában