szövődményei is lettek

2021.02.26. 19:38

Leküzdötte a vírust három alapbetegséggel

– Azt hittem, hogy ennyi alapbetegséggel és a koronavírus-fertőzéssel nálam lehúzzák a rolót – nyilatkozta lapunknak Szekszárdi Miklós, aki SM-betegként vette fel a harcot a világjárvánnyal. Azt tanácsolja, hogy oltassuk be magunkat, ha nem akarunk olyan szövődményeket, mint amilyeneket ő szerzett.

Kiss Anna

Szekszárdi Miklós krónikus betegségeit tovább tetőzik a koronavírus szövődményei.

Forrás: Szekszárdi Miklós Facebook-oldala

Sclerosis multiplex, koszorúér-szűkület, magas vérnyomás – három ilyen alapbetegséggel éli a mindennapokat évek óta Szekszárdi Miklós volt egészségügyi újságíró, szerkesztő és televíziós riporter. Jól látszik, hogy ennyi problémával is igazi küzdő, hiszen nemrégiben elkapta a koronavírust, és leküzdötte azt.

– Aki ennyi betegséggel él, és így kapja el a koronavírust, az tudja, hogy itt most mindennek vége.

Én is azt gondoltam, hogy nekem most lehúzzák a rolót, a halálomra készültem

– mondta el lapunknak a szegedi férfi.

Szekszárdi Miklós krónikus betegségeit tovább tetőzik a koronavírus szövődményei.
Fotó: Szekszárdi Miklós Facebook-oldala

Szekszárdi Miklóst a szegedi Neurológiai Klinikán kezelték komoly húgyúti betegséggel, amikor egyik nap belázasodott, és egyre rosszabbul érezte magát.

– Folyamatosan antibiotikumot kaptam, de valahogy si­­került megfertőződnöm. Már kezdett volna javulni az állapotom, erre belázasodtam, pedig még hőemelkedésem sem szokott lenni, ha megfázok vagy elkapom az influenzát. Először gyorstesztet végeztek nálam, pozitív lett az eredménye, így átvittek a Covid-osztályra, ahol már a PCR-teszt is azt mutatta, hogy elkaptam a vírust – számolt be a megbetegedéséről.

Hozzátette, nehézlégzés és felső légúti panasz sem jelentkezett nála, viszont a láz és az erőtlenség napokon át gyötörte.

– Körülbelül 9-10 napba telt, mire leküzdöttem. Ez­­alatt olyan mély depresszióba sülyedtem, hogy azt mondtam, jobb lenne meghalni. Persze ma már ez nem így van. Ezért is üzenem azoknak, akik tagadják a vírust, hogy ne akarják megtudni, milyen a létezése – hangsúlyozta.

A ma már nyugdíjas újságíró kiemelte, ez a járvány nem olyan, mint az influenza, annál sokkal keményebben ledönti a lábáról az embert.

– Sok betegségen átestem már, ez volt az egyik legpocsékabb.

Ráadásul ahogyan olvasni és hallani lehet, valóban komoly szövődményei vannak a koronavírusnak, a szakemberek szerint van, amire csak 1-2 év múlva derülhet fény egy szűrővizsgálat során. Tehát aki túlesett rajta, az még nem biztos, hogy fel is épült teljesen – hívta fel a figyelmet.

Szekszárdi Miklós saját maga is megtapasztalja mindezt, hiszen mióta fertőzött volt, a napi 1-2 kocka keserű csokoládéját sem tudja elfogyasztani, ugyanis az allergiás tüneteket okoz nála. Bár elmondása szerint így könnyen nemet mond a kísértésnek, de az alapbetegségei mellé már nem hiányoztak a szövődmények.

– Nemcsak allergiás tünetem van azóta, hanem gyakori ájulásaim is vannak.

Valamelyik nap 20 másodperc alatt veszítettem el az eszméletemet, így a sürgősségi osztályra kerültem. Előző este a kezem is feldagadt, nem tudtam az ujjaimat behajlítani, valamint a mellkasomon bőrpír jelentkezett – avatott be a részletekbe.

A szegedi férfi szerint éppen emiatt nagyon fontos, hogy mindenki betartsa a járvány­ügyi szabályokat, még akkor is, ha ezeket kellemetlennek tartja azokat. Hozzátette, emellett pe­­dig a legjobb eszköz, hogy a fertőzést kivédjük a védőoltással, ezért azt javasolja, hogy aki csak teheti, oltassa be magát a koronavírus ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában