Kistelek

2021.02.02. 16:44

Májusban nyithat a kegyeleti park

Befejezéséhez közeledik az országban egyedülálló tematikájú kisteleki kegyeleti park építése. Március közepére készülhetnek el a szakemberek a kivitelezéssel, és a látogatók májusban már megtekinthetik a kiállítást.

Imre Péter

– Kijelenthetjük: az országban egyedülálló tematikájú kisteleki kegyeleti park készültségi foka 75 százalékos

– újságolta Vass Rozália projektmenedzser. A kivitelezéssel a tervek szerint január 31-ig végezni kellett volna, de a rossz, csapadékos időjárás, illetve az építkezés menetét érintő tragédia, egy szakember halála hátráltatta azt, őt pótolni kellett. A projektmenedzser szerint a nyáron kezdett építkezéssel március közepéig végezhetnek, és a park májusban megnyithatja kapuját az érdeklődő közönség előtt.

A múzeum épülete tetővel és a park kapuja már áll, előbbibe rövidesen helyükre kerülhetnek az ablakok, amint ez megtörténik, már a belső munkákat, például a burkolást és a festést is végezhetik a szakemberek. A muzeológusok is dolgoznak, tervezik a látványosságokat. A kiállítandó sírjeleket a szomszédos Kocsó-kápolnában tárolják. A nettó 100 millió forintos beruházásnak a kisebbik fele a vásártéren valósul meg, szabadtéri fedett színpadot és fogadóhelyet létesítenek.

– Az egyik legérdekesebb látnivaló a történelmi Nagy-Magyarországot formázó térkép területén elhelyezett sírjelmásolatok lesznek. Mindegyik ott szerepel majd, ahol az eredetije fellelhető, ezzel érdekes, tanulságos „kirándulást” kínálva a kilátogatóknak a kialakított ligetes, fás sétányon

– mondta Vass Rozália. A világháborús hősi halottak hamvait őrző kegyeleti park, a Kocsó-kápolna és a sírkert a most épülő kiállítóhellyel és parkkal egységes egészet alkot majd.

A turisztikai pályázatot még 2017-ben nyújtotta be az önkormányzat. A belvároshoz közel fekvő üres területet, a régi temető helyét mindenképpen hasznosítani akarta a város, és a legjobban odaillőnek a kegyeleti park bizonyult. A már említett múzeumban helyet kap foglalkoztató, lesznek interaktív eszközök s helyi, kisteleki és környékbeli temetkezési emlékek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában