Újra lesz beiskolázási támogatás és utalvány időseknek

2021.02.19. 18:55

Összeállt a makói költségvetés

5,3 milliárdos lesz az idei makói költségvetés – derült ki Farkas Éva Erzsébet legutóbbi élő online bejelentkezése alkalmával. A büdzsé vezérgondolatai a stabilitás, a rugalmasság és a fejlődés, de jelentős tartalék is szerepel benne, és a régi juttatások egy része is visszatér.

Szabó Imre

20210112 Makó Farkas Éva Erzsébet polgármester sajtótájékoztatón jelentette be az új alpolgármestert, Varga Ferencet, Czirbus Gábor lemondott alpolgármester pozíciójába. Képen: Farkas Éva Erzsébet polgármester, Fotó: Karnok Csaba KC Délmagyarország (DM)

Fotó: Illusztráció / Karnok Csaba

– A koronavírus-járvány alapjaiban változtatta meg a tavalyi évet, és kihatással van az ideire is – kezdte az ismertetőt Makó polgármestere, Farkas Éva Erzsébet. Ez határozza meg a költségvetést is, amelynek összeállítása során három szempontot vettek figyelembe: a stabilitás megtartását, a rugalmasságot és a fejlődést.

A költségvetés főösszege 5,3 milliárd forint. A városvezető hangsúlyozta, a legfontosabb cél a kötelező önkormányzati feladatok ellátása és a gazdaság újraindítása lesz.

Újra lesz járdaprogram

Makó nem emel adót, új adónemet sem vezet be, sőt 20 százalékos kedvezményt ad a várostól üzlethelyiséget bérlő vállalkozóknak, és ezt azoknak is fenntartja, akikre a központi rendelkezés alapján járó száz százalékos kedvezmény nem vonatkozik.

A betervezett fejlesztéseket sem fújják le: lesz pénz az újvárosi sportcsarnok és a Hagymatikum területén épülő szálloda környezetének átalakítására és befejeződik a Kálvin téri orvosi rendelő építése.

Felújítanak 5 önkormányzati bérlakást, fejlesztik a városi térfigyelő kamerarendszert, de ami a legfontosabb, újra lesz nagy léptékű, saját finanszírozású járdaprogram.

Óriási a tartalék

– Racionális, hatékony, egyensúlyt fenntartó gazdálkodást folytatunk – hangsúlyozta Farkas Éva Erzsébet. Hozzátette, a rendkívüli helyzetre tekintettel hónapról hónapra felülvizsgálják majd a büdzsé alakulását.

Arról is beszélt, hogy idén a korábbi években megszokottnál jóval nagyobb, 674 milliós tartalékot különítettek el, tekintettel arra, hogy nem lehet tudni, mi lesz a járvány végkimenetele.

A költségvetés tervezetét egyébként február 15-én tették nyilvánossá a város honlapján, végleges elfogadása pedig a képviselő-testület tagjaival történt konzultáció után, február 25-én történhet meg. A polgármester azt ígérte, jövő hét csütörtökön arról is beszámol, hogy a végre sikeres közbeszerzési eljárást követően mikor indul a Hagymatikum bővítése.

Utalvány az időseknek

A nehéz gazdasági helyzet ellenére az önkormányzat végül tavaly év végén adott 100 ezer forintos támogatást az újszülöttek családjainak. A költségvetés tervezetéből kiderül, hogy idén is lesz hasonló összegű babakötvény, advent idején kapják meg az érintettek. Idén is biztosítják a 65 év felettiek szemétdíj-kedvezményét – ez 20 milliós tétel – , és ugyan csak egyszer, karácsony előtt, de megint kapnak 10 ezres utalványt a 70 évesnél idősebbek.

Megmarad a fiatalok ösztöndíjrendszere, így például a Bursa Hungarica is, illetve újra osztanak 5 ezer forintos beiskolázási támogatást – ez utóbbi pedig 8 millióba kerül a költségvetésnek.

A polgármester teljes bejelentése itt visszanézhető:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában