Húsvét után szentelik fel a templomot

2021.02.25. 18:02

Pusztaszer régi álma vált valóra

Húsvét után szentelhetik fel a megépült pusztaszeri Szentháromság-templomot, ahogy az időjárás és a koronavírus-járvány engedi – tudtuk meg Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspöktől. Több mint 120 millió forintos egyházmegyei beruházásból valósult meg.

Imre Péter

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

– Ha már építettünk egy impozáns, modern templomot, szép ünnepség keretében, szabadtéri agapéval, vendégekkel szeretnénk átadni és felszentelni – közölte Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyés püspök, amikor a pusztaszeri Szentháromság katolikus templomról kérdeztük.

Az elkészült pusztaszeri Szentháromság-templom a felszentelésre vár.
archív fotó: Karnok Csaba

Az épület tulajdonképpen már tavaly november végére elkészült – kisebb javítások, munkák vannak még hátra, például bizonyos elektromos szerelések –, de eddig a rossz időjárás és a pandémia sem tette lehetővé az avatást.

Az említett ünnepséget akkor rendezik meg, ha ezt a kellemes időjárás és a járványhelyzet is lehetővé teszi. Megjegyezte: mise felszentelés nélkül is tartható benne.

A szent hely építése 2018. május 7-én kezdődött, amikor ünnepség keretében Kiss-Rigó László, Farkas Sándor, a térség országgyűlési képviselője, miniszterhelyettes, Máté Gábor polgármester és Antal Imre plé­­bános elvégezte az első, jelképes kapavágásokat a kijelölt területen. A munkák valójában az év augusztusában startoltak. Az alapkövet előtte egy évvel, 2017 júniusában tették le – a helyi zarándoklatok emlékére állított kopjafánál –, vagyis a pusztaszeriek már nagyon várják, hogy birtokba vehessék első templomukat, amely egyházmegyei beruházásban több mint 120 millió forintból valósult meg.

A templom 64 férőhelyes, padfűtéses, az oltárra kerülő terítőt elszármazott pusztaszeriek varrták és hímezték,

a szertartásokhoz a zenét elektromos orgona szolgáltat­­ja majd, infrafűtéséhez és vi­lágításához az energiát nap­elemekkel biztosítják, az ajtók, a padok és az oltár, valamint több díszítés falubeli mesterek keze munkája.

Fotó: Karnok Csaba

A mintegy 200 kilós, 1968-ban újraöntött harang tavaly június elején került a toronyba. Utóbbi az ünnepélyes eseményig haranglábon teljesített szolgálatot Pusztaszeren.

– Lazítás, a szigorítások ol­dása menet közben is lehetséges, ezért bízom abban, hogy az ünnepélyes felszentelést húsvét után valamikor megtarthatjuk – reagált Kiss-Rigó László arra a felvetésre, hogy a parlament hétfőn újabb 90 nappal meghosszabbította a veszélyhelyzetet. A húsvét idén április 4-én és 5-én lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában