A per másodfokra került vissza

2021.02.22. 09:02

Újratárgyalják a VIP-parkolópert

A perbeszédek ismertetésével folytatódott február 22-én a Gyulai Törvényszéken a szegedi VIP-parkolóbotrányként elhíresült ügy. A bíróság korábban felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte mások mellett Szeged egykori címzetes főjegyzőjét, a korábbi alpolgármestert, és Botka László polgármester kabinetfőnökét.

Munkatársunktól

Fotó: DM

Forrás: DM

A vád és a védelem álláspontja sem változott lényegében a szegedi parkolóbérletek indokolatlan osztogatása miatt indult büntetőperben, amelyben Botka László bizalmasai állnak a bíróság előtt. Az ügyet február 22-én tárgyalta másodfokon újra a Gyulai Törvényszék.

Az ügyész tartotta magát ahhoz, hogy a vádlottakat felfüggesztett börtönbüntetésre ítéljék, míg a védelem továbbra is felmentené őket.

Ismert, hogy a Gyulai Járásbíróság elsőfokon felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a per mind a hat vádlottját, akiket hűtlen kezelés miatt mondtak ki bűnösnek. Köztük a volt szegedi címzetes főjegyző nyolc, a korábbi alpolgármester hat, Botka László kabinetvezetője pedig tíz hónapot kapott. Másodfokon viszont a Gyulai Törvényszék a 2008 és 2009 közötti időszakra elévülést állapított meg. A 2010 és 2012 közötti elkövetésekre ugyan kimondta a hűtlen kezelést, de a 2008–2009-es elévülés miatt arra az időszakra felmentő és az eljárást megszüntető döntést hozott. Emiatt a vádlottak felfüggesztett szabadságvesztését pénzbüntetésre enyhítette.

Ezzel szemben a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség fellebbezést nyújtott be. Ezután az ügy a Szegedi Ítélőtáblára került, ahol azt állapították meg, hogy a másodfokon eljáró Gyulai Törvényszék súlyos el­­járási hibákat vétett, ezért új eljárás lefolytatására kötelezte a másodfokú bíróságot. Ezt hagyta helyben végül a Kúria is.

Az ügy lényege, hogy a vádlottak ingyenes, éves parkolóbérleteket osztogattak Szegeden úgy, hogy erre képviselő-testületi felhatalmazásuk vagy egyéb jogszabályi alapjuk nem volt.

Az ingyenbérleteket egy lista alapján osztogatták, amit az ön­­kormányzatnál évente frissí­tettek. A listát a kabinetfőnök készítette el, azt egy vezetői értekezleten, tehát nem a közgyű­lésen, vita nélkül hagyták jóvá. Ráadásul az értekezletekről jegyzőkönyv sem készült. A lis­tá­kat a címzetes főjegyző és az alpolgármester írta alá. A Szegedi Közlekedési Kft. korábbi vezetői pedig utasították a parkolási üzletágvezetőt a bérletek átadására.

Ráadásul azok is kaptak VIP-bérletet, akiknek semmi közük nem volt a szegedi önkormányzathoz.

A vádlottak közül egyébként ketten a mai napig magas pozíciókban dolgoznak: Kalmár Gábor továbbra is Botka László kabinetvezetője, Mózes Ervin pedig a Szegedi Vízművek igazgatóságának elnöke és tanácsadó is a városházán.

Ítélet szerdán várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában