Szerződés

2021.03.04. 08:20

A betegellátás zavartalan a szegedi klinikákon

Új szerződéssel folytatják a munkát az egészségügyi dolgozók Szegeden is, annak érdekében pedig, hogy az egyéb juttatásaikkal is elégedettek legyenek, tárgyalások zajlanak. Országosan a szakemberek több mint 95 százaléka maradás mellett döntött.

Kiss Anna

Alig távozott egészségügyi dolgozó a szegedi klinikákról. Archív Fotó: Frank Yvette

Fotó: Frank Yvette

A dolgozók a szerződést szinte maradéktalanul aláírták – írta megkeresésünkre a Szegedi Tudományegyetem, miután arról érdeklődtünk, hogy a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban dolgozók közül mekkora arányban döntöttek úgy, hogy elfogadják a közalkalmazotti jogviszonyt felváltó, új státuszról szóló szerződést. Az egyetem beszámolója szerint a jogszabály által előírt határidőre lezárult a dolgozók szerződtetése. Hangsúlyozták, a betegellátás folyamatossága és színvonala biztosított.

Ugyanakkor olyan híreket is hallani lehetett az elmúlt napokban, miszerint több orvos és ápoló azzal a záradékkal írta alá a szerződést, hogy május végén felmond, ha nem teljesítik a feltételeiket. Megkérdeztük az egyetemtől, hogy ez igaz-e, pontosan milyen elvárásokat fogalmaztak meg a dolgozók a klinikai központ felé. Válaszukban azt írták, az egészségügyi szakemberek egyéb juttatásairól a dolgozók javaslatai és kérései alapján az Országos Kórház Főigazgatósággal együttműködve folyamatosan egyeztetnek a dolgozók képviselőivel.

Hazánkban egyébként több mint 110 ezren dolgoznak az állami egészségügyi rendszerben, ennek a csoportnak a nagy része elfogadta az új szerződését.

Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató arról számolt be kedden, hogy bár sok volt a kétkedő és a kritikus vélemény, az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás hatására végül a dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új jogállási törvénynek megfelelő szerződését, de az arány akár még 96 százalék is lehet.

Kiemelte: teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás, és minden feltétel megvan ahhoz, hogy az ellátás színvonala az ország bármely területén az eddiginek megfelelő marad, sőt akár javulhat is.

Az egészségügyi szakemberek egyéb juttatásairól folyamatosan egyeztetnek a dolgozók képviselőivel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában