hamarosan elkészül

2021.03.24. 12:55

A termálberuházás miatt bontották fel a járdákat a Diófánál – Galéria

A Csongrádi sugárút végén nagyjából jövő hónap végéig tartanak majd a termálkútfúrási munkálatok, az Északi városrész másik két helyszínén azonban ez már befejeződött. Most vezetéképítés miatt van feldúrva a Diófa környéke, azonban azzal is hamarosan elkészülnek.

T. K.

Fotó: Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Elbontották a fúrótornyot a Kossuth Zsuzsanna iskola ud­varán, így a szegedi termálberuházás negyedik projektje is a végéhez közelít. Már csak a Csongrádi sugárút végében zajlanak fúrási munkálatok, az várhatóan a jövő hónap végén fejeződik be.

– Sajnos a koronavírus most már nagyon erősen érezteti a hatását: lassítja a munkát a sok megbetegedés, és a külföldi beszerzéseknél is erre hivatkozva csúsznak folyamatosan – beszélt nehézségeikről Busa-Fekete Bertalan, a kivitelező Hansa-Kontakt Inv. Kft. fúrásiüzletág-vezetője.

A Diófa környékén vezetéképítés miatt bontották fel a járdákat. A csövek a termelő- és visszasajtoló kutakat kötik össze. Fotó: Karnok Csaba

– Egy alkatrészre várva sokat állt a munka az utolsó helyszínünkön, azt most tudjuk csak folytatni. Időközben viszont megoldódott a zajvédelem problémája is: a közelben lévő magasfeszültségű vezeték miatt egyeztetni kellett a fal biztonságos felépíthetőségéről. A védősáv szélén végül fel tudtunk állítani konténereket – mesélte a fejleményekről Busa-Fekete Bertalan.

A Diófa környékén szintén a beruházás miatt zajlanak munkálatok: ott most a vezetékeket fektetik, emiatt sok helyen felbontották a járdákat.

– Ezek a termelő- és visszasajtoló kutakat kötik majd össze, illetve a fűtőművekbe vezetnek. Az építés 1-2 héten belül elkészül, jövő hónap végére pedig visszaaszfaltozva átadjuk a területet is – beszélt a tervekről Busa-Fekete Bertalan.

Tavasz végére tehát 4 városi rendszer elkészül, ősztől pedig üzemelni is fognak Odessza, Rókus, Felsőváros és Északi városrészben.

Ezek közül kettőt egyébként már próbaüzemben kipróbáltak a mostani fűtési szezonban. – Hamarosan öt to­­vábbi projekt is indul: ugyanilyen termálkutas rendszereket építünk ki a Cédrusligetet a belvárossal összekötő szakaszon, a Gyöngyvirág utca környékén, Rókus városrészben, Tarjánban és a Szilléri városrészben. Ezek szerződéskötésére 2-3 hónapon belül sor kerülhet – mondta el az üzletágvezető.

Ha készen lesz mind a 9 rendszer, azok Szeged távfűtési rendszerében nagyjából 50-60 százaléknyi gázfelhasználást váltanak majd ki, amely évente több mint 10 millió köbméter földgáz megspórolását jelenti. Ez nem jeleni azt, hogy olcsóbb lesz a távfűtés, az ugyanis ha­tósági áras, a környezetre és a levegő minőségére azonban jótékony hatással lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában