Ketten is érmet szereztek Makón

2021.03.03. 17:15

Bartókos diák nyerte meg a Kazinczy-versenyt

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány idén is meghirdette a Kazinczyról elnevezett Szép Magyar Beszéd versenyt. A koronavírus-járvány miatt rendhagyó módon, online keretek között rendezték a kerületi fordulót.

Tóth A. Péter

Forrai Réka nyerte az idei területi fordulót. Fotó: Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

Az általános iskola 5–8. osztályos tanulói számára meghirdetett Szép Magyar Beszéd verseny februári megmérettetésén a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola diákjai kiválóan szerepeltek.

– A Makó és térségi fordulót sok éve a József Attila Gimnázium rendezi, február 10-éig kellett elküldeni a felvett anyagot a szervezőnek. Bizalmi do­­log volt ezúttal, hiszen a kötelező szövegeket megkaptuk néhány nappal korábban, de versenyzőinknek csak a felvétel előtt 20 perccel adhattuk át

– mondta lapunknak Dancsi Györgyné felkészítő tanár. Hozzátette, a kötelező szöveggel mindössze 20 percet tölthettek a gyerekek. Ennyi idő alatt kellett a lehető legszebb kiejtéssel, hibátlan olvasással, és ami nagyon fontos, értő módon tolmácsolni az idegen szöveget.

A résztvevőknek egy kötelező és egy szabadon választott 20-25 soros prózai szöveget is fel kellett olvasniuk.

A szöveg csak eredeti, magyar 20–21. századi közlő prózai stílusban megírt mű lehetett, amely nem tartalmaz párbeszédet, sem régies, tájnyelvi vagy idegen szavakat. A makóiak közül az 5. z-s Varjú Noémi harmadik lett, a 7–8. osztályosok vetélkedését pedig a 8. z osztályos Forrai Réka megnyerte, így ő képviselheti a térség iskoláit a kisújszállási regionális versenyen.

Forrai Réka nyerte az idei területi fordulót. Fotó: Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

– A néma és a hangos olvasást szinte minden órán gyakoroljuk. A verseny előtt az osztályunknak is felolvastuk a szöveget, és otthon természetesen meghallgattak bennünket a szüleink is. Először örültünk annak, hogy nem kell zsűri és közönség előtt szerepelnünk, de az éles helyzetben jólesett volna egy-egy biztató mosoly, esetleg taps és szemkontaktus. Most azonban csak a kamera „nézett” vissza ránk – fogalmazott Forrai Réka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában