A cél nyilvánvalóan a spórolás, a versenyzők az új létesítményt használhatják

2021.03.02. 12:30

Bezár az újszegedi sportuszoda

Átmenetileg bezár az újszegedi sportuszoda, azt csak a járványhelyzet végén nyitják majd meg. A létesítményt hónapok óta egyébként is csak a versenysportolók használhatják, ők pedig mostanra átköltöztek az újonnan átadott Tiszavirág Sportuszodába.

T. K.

A járványhelyzet végéig bezár az újszegedi sportuszoda. Fotó: Frank Yvette

Bár hivatalosan még nem jelentették be, és az intézmény honlapján sincs erre vonatkozó tájékoztatás, úgy tudjuk, a járványhelyzet idejére bezár az újszegedi sportuszoda.

A létesítményben tavaly november óta csak a versenysportolók edzhetnek, akik viszont mostanra átköltöztek az újonnan megnyílt Tiszavirág Sportuszodába.

A női, férfi és utánpótlás-vízilabdázók mellett ott tréningeznek az úszók, búvárúszók és az MVM Szeged Vízisport Egyesület versenyzői is, vagyis a Temesvári körúti létesítményt jelenleg nincs értelme üzemeltetni. A SZUE után tehát – amely a Napfényfürdő Aquapolis részeként november 11-e óta üzemszünetet tart – így a másik sátortetős újszegedi létesítmény is üresen várja majd, hogy ismét birtokukba vehessék a szegediek.

A bezárás célja nyilvánvalóan a spórolás, a versenysportolók számára ugyanis bőven elegendő egy uszodát működtetni.

A Tiszavirág fenntartása vélhetően jóval költségesebb, mint az újszegedi létesítményé, hiszen lényegesen nagyobb teret kell felfűteni, ráadásul itt nem kettő, hanem négy medence található.

Hogy mégis az legyen a kettő közül nyitva, azt valószínűleg egyrészt az indokolja, hogy nem akarták a most átadott komplexumot kihasználatlanul hagyni, másrészt versenyek, mérkőzések rendezésére is sokkal ideá­lisabb helyszín, mint a több évtizede épült sportuszoda.

A járványhelyzet végéig bezár az újszegedi sportuszoda.
Fotó: Frank Yvette

Arra egyelőre nem kaptunk választ az üzemeltető Szegedi Sport és Fürdők Kft.-től, hogy a sportuszoda bezárásával mekkora költséget tudnak megtakarítani, de tavaly ősszel Nagy Katalin ügyvezető lapunknak elmondta, egy teljes leállás esetén a költségek közül a világítás minimalizálásával, a takarítási feladatok, továbbá a víz és a sátor alatti medencetér hőmérsékletének csökkentésével lehet spórolni.

Az utóbbi esetében természetesen a megtakarítás mértéke nagyban függ a külső hőmérséklettől. A vízgépészeti rendszereket viszont nem tudják teljesen leállítani, csak csökkenteni a teljesítményüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában