Új utak a gyógyításban

2021.03.25. 17:39

Hatékonyabb lett a gyulladásos és immunológiai betegségek kezelése

A gyulladásos bőr- és bélbetegségek eddig nem ismert okait térképezte fel az az országos projekt, ami a Szegedi Tudományegyetem vezetésével valósult meg. Olyan problémák kezelése vált hatékonyabbá, mint a pikkelysömör, az akné vagy a különböző reumás ízületi gyulladások.

Munkatársunktól

Szeged, 20210325. Bõrklinika épülete. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország

Fotó: Frank Yvette

A bőr és a bélrendszer különböző sejtjei között zajló folyamatok részletes megismerésén dolgoztak négy éven keresztül a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem kutatói. Csütörtökön konferenciával zárult a mintegy 1,5 milliárd forintos pályázati forrásból megvalósult kutatás.

Az online eseményen elhangzott, a szakemberek munkája által többek között

olyan problémák kezelése vált hatékonyabbá, mint a pikkelysömör, az akné, a különböző reumás ízületi gyulladások, a gyomor-bélrendszeri megbetegedést provokáló gluténérzékenység, a Crohn-betegség és a fekélyes vastagbélgyulladás.

Emellett a gyomor és a bélrendszer gyulladásos betegségeinek gyógyításában is új utak nyíltak meg, hiszen legfőbb céljuk az volt, hogy megismerjék a szervezetben létrejövő gyulladásokat, és azok kialakulásának okát, ugyanis a magyar lakosság jelentős hányadát érintik a gyulladásos bőr- és bélbetegségek.

Kemény Lajos, az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, a konzorcium vezetője elmondta,

a kutatás igazolta, hogy a kiválasztott betegségekben megfigyelhető kóros elváltozások hátterének közös a jellemzője.

Az érintett szervekben a felépítő sejtek, valamint a szervek közötti kommunikáció nem megfelelően működik, ami a patológiás válaszreakciók láncolatát elindítva járul hozzá a gyulladásos reakció kifejlődéséhez. A most lezáruló alapkutatási projekt témájául szolgáló tudományos felvetést ilyen megközelítéssel korábban még nem vizsgálták, vagy nem tárták fel minden részletében.

A 11 kutatócsoportból álló műhely molekuláris medicina szemléletű célja annak feltárása volt, hogy a külvilággal érintkező határfelületeken található szervek sejtjeinek egymás közötti kommunikációja hogyan vesz részt a bőr és a béltraktus gyakori gyulladásos és immunológiai betegségeinek kialakulásában.

A szegedi Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika koordinálta a mintegy 1,5 milliárd forintos projektet. Fotó: Frank Yvette

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában