jelentős szerepet játszott a hazai kisgrafikában

2021.03.06. 13:37

Kopasz Mártára emlékeztek tisztelői

A város első női díszpolgárára, egyesületük alapítójára, Kopasz Mártára emlékezett a Kisgrafika Barátok Körének szegedi tagcsoportja tegnap. Bakacsi Lajossal, a Szegedi Szépmíves Céh elnökével együtt ko­­szorúkat és gyertyákat helyeztek el a tíz esztendővel ezelőtt, 2011. március 5-én elhunyt festő- és grafikusművész sírjánál.

Koós Kata

A szegedi Kisgrafika Barátok Körének tagjai koszorúkkal tisztelegtek egyesületük alapítója előtt. Fotó: Török János

Fotó: Török János

Kopasz Márta 1911. október 26-án Szegeden látta meg a napvilágot, és mint városi ösztöndíjas kezdte meg pályáját. Tanulmányait 1930–1936 között végezte az Iparművészeti Főiskolán, mások mellett Haranghy Jenő, Simay Imre, Helbing Ferenc és Domanov­szky Endre tanítványaként. Ki­­tüntetéses diplomát szerzett. 1938 és 1952 között a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karán grafikai lektorként tevékenykedett.

Grafikai lapjait el­­ső ízben 1938-ban mutatta be az egyetemen rendezett ki­­állításán. Később a Hámán Kató Általános Iskolában, majd a Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában tanított.

A szegedi Kisgrafika Barátok Körének tagjai koszorúkkal tisztelegtek egyesületük alapítója előtt.
Fotó: Török János

1961-ben csatlakozott a fővárosi Kisgrafika Barátok Köréhez, és megalapította annak szegedi tagszervezetét. A Buday György nemzetközi hírű grafikus, fametsző által útjára indított fametsző kultúra hagyományait a szegedi grafika számára Kopasz Márta közvetítette.

– Sokáig a lakásán jöttünk össze, mindig új külföldi mű­vész alkotásaival ismertetett meg bennünket. Emellett hazai alkotásokat is vitt külföldre, rengeteg művésszel és műgyűjtővel volt kapcsolatban.

Csodálatos, szeretettel teli ember volt, mélyen vallásos, aki pedagógusként nemcsak tanította, de nevelte is a diákokat. Többek között az illemre, a helyes viselkedésre is – mondta Rácz Mária Ibolya, a szegedi tagcsoport jelenlegi vezetője, Kopasz Márta egykori tanítványa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában