listán a legnépszerűbb és legmagasabb pontszámú szakok

2021.03.17. 18:30

Rekordok a felvételin – Van, ahova 16-szoros a túljelentkezés

Néhány szegedi középiskolai képzésre idén nagyon nehéz bejutniuk a nyolcadikos felvételizőknek. Van, ahova legalább közel 87 százalékos teljesítményre volt szükség, és olyan is, ahol több mint 16-szoros a túljelentkezés. Bár a lista még nem teljes, megnéztük az eddig nyilvánosságra került információk alapján az idei rekordokat.

Timár Kriszta

Minden évben nagy izgalommal várják a diákok, hogy kiderüljön, hova volt elég a megszerzett pont. Archív fotó: Török János

Fotó: Archív fotó: Török János

A középiskolai felvételi az első komoly megmérettetés az ember életében. Bár számos iskolába tanulmányi eredmények alapján is be lehet kerülni, a legnépszerűbb képzésekre írásbeli és szóbeli felvételi vizsgát is kell tenni. Nem véletlenül: bizonyos tagozatokon sokszoros a túljelentkezés, így tizedpontokon múlhat, kit vesznek fel és kit nem.

A legtöbb szegedi középiskola már közzétette ideiglenes felvételi rangsorát. Ezekből, illetve a korábban elérhető szóbeli felvételi listákból próbáltuk meg összeállítani, idén melyek voltak a legkeresettebb iskolák és hányszoros túljelentkezésre kell számítaniuk a felvételizőknek. Ahol elérhető az adat, azt is megnéztük – bár ez még közel sem végleges –, hol hány pont jelenleg a bejutási küszöb.

Az eddig nyilvánosságra ho­­zott adatok alapján Szegeden a legmagasabb pontszám idén a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium matematika–fizika osztályába kellett.

A 15 fős csoportba az utolsó helyen bejutónak 86,8 pontja lett a lehetséges százból. Ez egyébként csupán 2 tizeddel kevesebb, mint az iskola legnépszerűbb szakjáé: a szintén 15 fős spanyol osztályba közel 9-szeres volt a túljelentkezés, és a 15. helyen rangsorolt diáknak 86,6 pontja van.

Minden évben nagy izgalommal várják a diákok, hogy kiderüljön, hova volt elég a megszerzett pont. Archív fotó: Török János

A legnagyobb túljelentkezés az úgynevezett általános osztályokba szokott lenni, ennek azonban az az oka, hogy a leg­­többen az ilyen képzéseket mintegy vésztartalékként jelölik meg, ha sehova máshova nem nyernének felvételt. Így ezt összeállításunkban nem vettük figyelembe.

A legnépszerűbb képzésnek ennek megfelelően idén a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola emelt szintű angol nyelvi osztálya bizonyult,

amelynek 16 helyére 266-an pályáznak, vagyis több mint 16 és félszeres a túljelentkezés. Jelenleg a bejutási ponthatár ide 85,2 pont a százból, amely akkor módosulhat, ha az első 16 helyen végzett tanulók közül lesznek, akik másik iskolát vá­­lasztanak.

A második legnépszerűbb osztály a Deák Ferenc Gimnázium speciális angol orientációja,

ahol 32 helyre 354 fő pályázik, vagyis 11-szeres a túljelentkezés. A képzeletbeli dobogó harmadik fokán szintén deákos képzés áll, mégpedig a humán, ahova ugyancsak közel 11-szeres a túljelentkezés. Ebben az iskolában a pontszámokat még nem hozták nyilvánosságra. A képzeletbeli toplistán ezt követően a már említett radnótis spanyol, illetve a Deák spanyol osztályai következnek 9-szeres túljelentkezéssel.

Kiemelkedően népszerű volt még idén a Dugonics András Piarista Gimnázium angol képzése,

amelynek 12 fős csoportjába nyolcszoros volt a túljelentkezés, és a maximális 165 pontból jelenleg 128 az utolsó bejutó eredménye. Szintén so­­kan pályáznak a Tömörkény István gimnázium spanyol két tannyelvű képzésére, ahova nyolcszoros, és a humán tagozatára, ahová hétszeres volt a túljelentkezés. De az SZTE Gyakorlógimnázium biológia orientációjú, illetve speciális matematika tagozatára sem egyszerű bejutni: mindkettőbe közel hétszer annyian jelentkeztek, mint ahány diákot fel tudnak venni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában