Az SZTE kutatói hazánk legégetőbb természetvédelmi problémája ellen küzdenek

2021.03.12. 11:52

Térképen az özönnövények

Mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a Szegedi Tudományegyetem kutatói a leggyakoribb hazai özönnövények előfordulását, amelyek inváziójának problémája természetvédelmi és egészségügyi szempontból is jelentős.

Koós Kata

Szilassi Péter: Az özönnövények visszaszorításának első lépése annak felmérése, hogy mekkora a baj.

Fotó: SZTE

Az özönnövények térhódítása az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb környezeti és természetvédelmi problémát jelent a Kárpát-medencében, amely csökkenti az őshonos fajok élőhelyét, ezáltal a biológiai sokféleséget. Számos özönfaj pollenje allergén hatású, így a folyamat közegészségügyi jelentősége is számottevő.

Első lépés

A probléma súlyosságát jól mu­tatja, hogy egyes felmérések szerint ma a biológiai invázió a magyar természetvédelem legnagyobb kihívása.

– Ha szeretnénk megőrizni a biológiai sokféleséget a Kárpát-medencében, ha azt szeretnénk, hogy unokáink ne csak botanikus kertben lássanak őshonos fajokat, akkor tennünk kell az inváziós fajok visszaszorítása érdekében. En­­nek első lépése annak felmérése, hogy mekkora a baj – mondta Szilassi Péter, a Szegedi Tudományegyetem do­­cense, aki annak a kutatásnak a vezetője, amelyben mindenki számára elérhető, látványos térképeken mutatják be a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását az SZTE kutatói.

Szilassi Péter: Az özönnövények visszaszorításának első lépése annak felmérése, hogy mekkora a baj. Fotó: SZTE

Gócpontok azonosítása

A Geoinformatikai Természet- és Környezetföldrajzi Tanszék munkatársai által létrehozott webtérképen azonosítani le­­het hat özönnövény fertőzési gócát, valamint a fajok terjedési útvonalait.

A közönséges selyemkóró, a keskenylevelű ezüstfa, az aranyvessző, a gyalogakác, a mirigyes bálványfa és a fehér akác országos előfordulását be­­mutató adatbázis adalékul szolgál olyan prognózistérképek kialakításához, amelyeken azonosítani lehet az invázióval legveszélyeztetettebb, védett természeti területeinket.

Folyamatos frissítés

Az Inváziós Növényfajok Or­­szágos Térinformatikai Adatbázisa nyilvánosan is elérhető a www.geo.u-szeged.hu/invasive oldalon. Az SZTE vezetésével és az Agrártudományi Kutatóközpont Talajtani és Agrokémiai Intézetének közreműködésével létrejött kutatócsoport tagjai saját és természetvédelmi civil szervezetek terepi adatgyűjtéseivel, valamint az Agrárminisztérium Ter­mészetmegőrzési Főosztálya által szolgáltatott adatokkal folyamatosan frissítik az adatbázist.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában