Helyi közélet

2021.03.04. 13:30

Új utakon az önkéntesség a járvány időszakában

Kevés lehetőség van a koronavírus miatt most az önkéntes munkára, a Talentum Alapítvány ezért új utakat keres. Digitalizálással és online találkozók szervezésével most is sok helyen lehet segíteni, hamarosan el is indítják ezeket az új programokat.

T. K.

Korrepetálni online is lehet, ez az egyik legnépszerűbb formája most az önkéntességnek. Fotó: DM

Az élet sok területét átalakította a koronavírus, olyan tevékenységek is a digitális térbe költöztek, melyekről korábban ezt el sem lehetett volna képzelni. Ez történt az önkéntes munkával is: mivel néhány nyári hónapot leszámítva szinte ellehetetlenült ez az ágazat, kénytelenek voltak új utakat keresni.

Kultúrák közötti találkozások

– Vannak olyan tevékenységek, melyeket online is ugyanúgy lehet folytatni, ahogyan eddig működtek. Ilyen például a diákok korrepetálása – mondta el lapunknak Zsivkovitsné Gyenes Krisztina, a Talentum Alapítvány ügyvezető igazgatója. Hozzátette:

itt még előnyös is az, hogy nincsenek távolságbeli korlátok, hiszen egy szegedi önkéntes akár egy nyírségbeli vagy erdélyi gyereknek is tud segítséget nyújtani a tanulásban.

– Ha pedig mindezt világviszonylatban is kiterjesztjük, akár interkulturális találkozások is szervezhetők. A magyarok például taníthatják a külföldön született és a hazájukról már keveset tudó magyar fiatalokat nyelvre, hagyományokra, de akár tánc- vagy zeneórák is tarthatók így – sorolta. Ez a fajta munka az iskolai közösségi szolgálatba is jól beilleszthető, hamarosan pedig el is indítják.

Dokumentumokat digitalizálnak

Az alapítványi igazgató elmondta, emellett elkezdték kidolgozni a digitális önkéntességet is, melynek lényege, hogy a ma még csak offline elérhető dokumentumokat digitalizálják, így segítve azok minél szélesebb körű elérhetőségét. – A programnak köszönhetően múzeumi anyagok lesznek hozzáférhetők kutatók és látogatók számára egyaránt, de a színházzal is felvettük már a kapcsolatot, hogy például plakátjaik is megmaradjanak az utókor számára. Ennek a módszertanát még ki kell dolgozni, és szükséges hozzá technikai háttér is – mondta Zsivkovitsné Gyenes Krisztina.

Korrepetálni online is lehet, ez az egyik legnépszerűbb formája most az önkéntességnek.
Fotó: DM

Egyelőre 6-8 diáknak van közösségi szolgálat

A Talentum Alapítvány személyes találkozók híján jelenleg mindössze 6-8 közösségi szolgálatos diáknak tud önkéntes munkát adni, ezekkel az új lehetőségekkel azonban hamarosan ismét lehetőséget tudnak biztosítani arra, hogy aki szeretne, segíteni tudjon másoknak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában