Hódiék megtapasztalták: a koronavírus nem játék

2021.04.16. 07:00

A család három tagja egyszerre feküdt kórházban a koronavírus miatt

Teljes családok kerülhetnek kórházba a koronavírus miatt – így jártak a dóci Hódiék is. A 73 éves családfő, Ferenc egy hónappal megfertőződése után sincs még jól, felesége és két fiuk azonban már visszatérhetett a megszokott hétköznapokhoz. Mindannyian nagyon hálásak a szegedi járványkórház dolgozóinak, és mint mesélték, amint lehet, beoltatják magukat, hogy mindezt ne kelljen újra átélniük.

Munkatársunktól

Dóc, 20210415. Hódi család minden tagja átesett a koronavíruson. Fotó: Frank Yvette (FY), Délmagyarország Képeken: Hódi Ferenc, Hódi Ferencné Margit és fiaik Attila és Tamás.

Fotó: Frank Yvette

A dóci Hódi család azért kereste fel szerkesztőségünket, hogy elmeséljék, hogyan élték meg az elmúlt heteket, melyet mindannyian koronavírustól szenvedve töltöttek. Amellett, hogy szeretnének köszönetet mondani az őket kezelő egészségügyi dolgozóknak, valamint a róluk gondoskodó rokonoknak és falubelieknek, arra is figyelmeztetnek: ez a betegség nem játék. Ők biztos, hogy mindent megtesznek, hogy még egyszer ne kelljen ezt átélniük.

– Én betegedtem meg először, de a mai napig nem tudom, hol kaptam el. Helyben dolgozok, nem nagyon járok sehova

– mesélte a 48 éves Hódi Attila.

– Ártatlannak tűnő torokkaparással és orrfolyással kezdődött, de a háziorvos azt javasolta, teszteltessem magam. Miután pozitív lett, igyekeztem egyből elkülöníteni magam a család többi tagjától, ennek ellenére a többiek is elkapták.

Az édesapa az intenzívre került

Utóbb kiderült, ráadásul ő úszta meg a legkönnyebben: a családból egyedül neki nem kellett kórházban feküdnie. Édesapját, a 73 éves Ferencet erős köhögéssel és légszomjjal, 72 éves édesanyját heveny hányással vitték be éppen egy hónappal ezelőtt a szegedi Covid-kórházba. Pár órával később testvére, Tamás és ő is követte őket, Attilát azonban még aznap ki is engedték.

A többiek az intézmény különböző emeletein feküdtek, így semmit nem tudtak egymásról.

Így például a mai napig nincs információjuk arról, hogy Ferenc hány napig volt intenzív osztályon, csak azt tudják, hogy ott is kezelték és vért is kapott. Az idős férfinak az az időszak kiesett, a családja pedig nem tudta vele tartani a kapcsolatot.

– Annyit tudok, hogy összesen 3 hétig feküdtem Szegeden

– mesélte Ferenc, aki azóta sem jött még teljesen rendbe. Bár tesztje negatív, még mindig köhög és szívritmus zavara is lett.

A család elmesélte, a szegedi járványkórházban emberfeletti munkát végez mindenki, orvosok, ápolók egyaránt.

– Ugyanakkor nagyon kedvesek, segítőkészek és mindig ott voltak, amikor szükség volt rájuk. Pedig nagy teher van rajtuk, hiszen mindenkinél másképp jelentkezik ez a betegség, így számtalan problémával szembesülnek. Megállás pedig sosincs. Még éjszaka is jönnek-mennek, ha másért nem, azért, mert valakinek mindig kifogy az oxigén a palackjából – idézték fel ottani tapasztalataikat.

A dóci Hódi család minden tagja elkapta a koronavírust, hárman közülük hetekig feküdtek a szegedi kórházban. Fotó: Frank Yvette

Beoltatják magukat

Hódiék közül egyébként egyedül Ferenc kapott oltást, az első vakcinát azonban mindössze 10 nappal az első tünetek jelentkezése előtt adták be neki, vagyis az még nem tudott védelmet kialakítani. Mint mondták, jelenleg védettnek számítanak, mivel átestek a koronavíruson, ám amint lehet beoltatják magukat. Bár egyikük fejében sem fordult meg, hogy meghalhatnak, mert hárman közülük szerencsére nem kerültek olyan súlyos állapotba, Ferenc pedig a legkritikusabb időszakot vélhetően altatásban töltötte, így nincs róla emléke, tudják, hogy ez egy nagyon veszélyes betegség.

– Mi tapasztalatból tudjuk, hogy a koronavírus nem játék. És soha többet nem szeretnénk elkapni

– mondták.

Folytatódik a kismamák oltása

Továbbra is dinamikus az oltási program Csongrád-Csanád megyében, ahol ezen a héten a háziorvosok többek között első körös oltásként Pfizer-vakcinát adnak be. Emellett AstraZeneca- és Szputnyik-vakcinát vehetnek fel a regisztrált páciensek a háziorvosi rendelőkben, illetve a kórházi oltópontokon.

A pedagógusok oltása is folytatódik, ahogy a várandós kismamák koronavírus elleni védelme is

– mondta Juhász Tünde a deszki tüdőkórházban, ahol megköszönte a dolgozóknak az oltóhelyen végzett munkájukat. A kormánymegbízott nem érkezett üres kézzel, tortával köszönte meg az oltásban részvevők munkáját. Az egészségügyi intézményben február óta nap mint nap oltják a regisztrált pácienseket.

Sűrítik a járatokat

Sűrített, ütemes menetrendben közlekednek hétfőtől a szegedi tömegközlekedési járatok – közölte a városi közlekedési cég. Ez azt is jelenti, hogy ismét közlekednek majd a 24-es, 60Y-os, 67-es, 71-es, 76Y-os, 78A-s, 79A-s és 84-es buszok. A 4-es villamosok pedig például az eddigi 20 perc helyett 12-15 percenkét járnak. A teljes változásról itt tájékozódhatnak.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb adataiból pedig kiderül, hogy Szegeden a szennyvízben mért koronavírus-örökítőanyag koncentrációja továbbra is mérsékelt, vagyis nem emelkedett a múlt hetihez képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában