Szabó Ferenc József lencsevégre kapott három „gépmadarat” is

2021.04.17. 15:48

Egy Boeing tankolt Lockheedet

A szentesi Szabó Ferenc József hobbija a madárfotózás. Az elmúlt hétvégén maga sem gondolta volna, hogy hatalmas gépmadarakat is lencsevégre kap Lapistó-Fertőn, a legelőnél, a Tari-tó környékén.

Kovács Erika

Légi tankolást nem mindennap látni. Fotó: Szabó Ferenc József

Szabó Ferenc József hobbija a madárfotózás. Az elmúlt hétvégén maga sem gondolta volna, hogy hatalmas gépmadarakat is lencsevégre kap Lapistó-Fertőn, a legelőnél, a Tari-tó környékén. – Kanalas- és nyílfarkú récéket, legalább 20 gólyatöcsöt, bütykös ásóludat, rétisast, kerecsensólymot is fotóztam aznap. Egyszer csak belehasított a csendbe az ég felől a motorzúgás. Felnéztem, akkor láttam meg a három óriási repülőgépet – mesélte a férfi.

– Két gép tankolást hajtott végre. Olyanok voltak, mint anya és gyermeke, köldökzsinórral összekötve. A harmadik gép pedig tisztes távolságból, 3-400 méterről követte őket. Az első döbbenet után azonnal fotózni kezdtem a műveletet – mondta. Utánanézett, légi tankolást követhetett végig premier plánból, a Tari-tó partjáról.

Az Oroscafé.hu szerint egy Boeing KC-135R Stratotanker légiutántöltő és két Lockheed MC 130J Herkules szállítógépet lehetett látni aznap Szentes–Szarvas–Orosháza környékén.

– Az angliai Mildenhall légibázist az angol királyi légierő és az amerikai légierő is használja. Ott állomásoznak a Lockheedek és az utántöltő század. A gyakorlatozásra a német Ramsteinből indultak, a légi tankolás után a romániai Konstancában szálltak le. Lapistó-Fertőn légifolyosó lehet, mert sokszor fotóztam már repülőgépeket, de azok magasan szálltak, a gyakorlatozó gépek pedig rendkívül alacsonyan. Már az is nagy bravúr, hát még a tankolás. Szerencsém volt, jókor voltam jó helyen – mondta.

Légi tankolást nem mindennap látni.
Fotó: Szabó Ferenc József

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában