Jóleső érzés hasznosat tenni

2021.04.21. 17:30

Egy tucat önkéntes takarított Felgyő és Csongrád között

Önkéntesek kis csapata tette tisztábbá a Felgyő és Csongrád közötti kerékpárút melletti területet. A „felhozatal” igen változatos volt, leginkább sörös és boros műanyag palackok, sörös- és energiaitalos dobozok kerültek a szemeteszsákokba, de találtak eldobott ruhákat, grillrácsot és terhességi tesztet is. Nincsenek illúzióik, tudják, hogy a szemét újratermelődik, de abban bíznak, legalább pár hónapig tiszta marad az útszakasz.

Majzik Attila

Tizenkét önkéntes fogott össze, hogy tisztábbá tegyék a környezetet. Fotók: Harangozóné Pálnok Orsolya

Fotó: Harangozóné Pálnok Orsolya

– Két éve kezdtem el szabad időmben sportolni, a Csongrád és Öreg-Felgyő közötti bicikliúton szoktam futni. Futás közben tűnt fel, hogy mennyi szemét van az út mellett, és megfogalmazódott bennem, hogy ezt össze kellene szedni. Mondtam a lányomnak, aki szintén jó ötletnek tartotta. Itthon is ezt a szemléletet követjük, szelektíven gyűjtjük a hulladékot, komposztálunk – mesélt a tavaszi tisztító túra ötletéről Zakar Eszter.

Szemétgyûjtés Felgyõ és Csongrád között. Fotó: Harangozóné Pálnok Orsolya

A gondolatból hamarosan tett lett, Harangozóné Pálnok Orsolyával nekiálltak a szervezésnek. A közösségi oldalon közzétett felhívásra rögtön akadtak jelentkezők, a hulladékgyűjtési akcióra többségében felgyőiek mentek el, de volt, aki Csongrádról és Csanytelekről csatlakozott.

– Három csapatban indultunk el Felgyőről: Öreg-Felgyő felé egy csapat, egy másik Csongrád felé, illetve a körforgalomtól Felgyő felé.

Csaknem harminc zsák szemetet szedtünk össze, nem is gondoltam volna, hogy ilyen sok hulladékot gyűjtünk.

Rengeteg szemét hevert az árkokban, onnan gereblyével kellett kihalásznunk a dolgokat. Hihetetlen, hogy miket szedtünk össze: találtunk farmernadrágot, pólót, zoknit, törött talpas poharat, grillrácsot, bőrtáskát, nadrágszíjat, borotvát, autólámpát, de terhességi tesztet is. A rengeteg sörös és boros műanyag palackról és sörös- és energiaitalos dobozról, nejlonzacskóról nem is beszélve – számolt be a szervező.

Tizenkét önkéntes fogott össze, hogy tisztábbá tegyék a környezetet.
Fotók: Harangozóné Pálnok Orsolya

A harminczsáknyi szemetet egy helyre gyűjtötték, elszállításában a felgyői önkormányzat segített. Mint Zakar Eszter elmondta, biztosan folytatják a szemétszedő akciójukat, de azért bízik abban, hogy erre csak minél később lesz szükség.

– Jól éreztük magunkat, köszönöm annak a maroknyi csapatnak, amely nem sajnálta a szabad idejét egy kis társadalmi munkára. Nem kergetek hiú ábrándokat, szerintem pár hónap és a szemét újratermelődik. Aki ezeket eldobta, ­ez­után is szemetel majd, sajnos a fejekben van a baj. Ennek ellenére jóleső érzéssel fejeztük be a munkát, abban a tudatban, hogy tettünk valami hasznosat – összegzett Zakar Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában