az országos siker titka

2021.04.23. 11:30

Érmet nyert a Csajhatalom

A Szegedi Fekete István Általános Iskola Csajhatalom nevű csapata dicsőséget hozott az iskolának és Szegednek. A lánycsapat a PénzOkos Kupa Junior kategóriájában 277 csapat közül a harmadik helyen végzett.

Tóth A. Péter

2021.04.22. Szeged pénzügyi versenyt nyertek a Fekete István általános iskolás tanulók Képen: Molnár Emma, Tóth Tamara, Bezdán-Gauder Graciella tanár, Farkas Noémi Fotó: Török János

Fotó: Török János

– Eredményünket a csapatmunkának, a nagyon sok jó hangulatú felkészülésnek és felkészítő tanárunknak köszönhetjük. Örülök, hogy ilyen jól tudtunk együttműködni. Nem ért még véget a versenyzésünk, ugyanis a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedőn is indultunk, ahol már bejutottunk a régiós középdöntőbe. Azt a csapatot is mi hárman alkotjuk, kiegészülve Márk osztálytársunkkal – mondta lapunknak Farkas Noémi, a Csajhatalom formáció csapatkapitánya.

Okosan a pénzzel

A Pénziránytű-BankVelem program keretében idén első al­­kalommal szervezték meg a PénzOkos Kupa Junior kategóriáját az 5–6. osztályosok számára. A PénzOkos Kupa többéves múltra tekint vissza, rendszerint több száz magyarországi csapat nevez.

– Az idei verseny első két fordulóját márciusban az online felületen kellett kitölteni. A feladatok megoldására hatvan perc állt a lányok rendelkezésére. A két forduló eredményeit összesítették, és így a 277 nevezett csapat közül a legjobb tíz csapat került be az országos döntőbe, amely a Zoomon keresztül zajlott április 16-án. Büszke vagyok a lányokra, akik csodásan szerepeltek – fo­­galmazott Bezdán-Gauder Graciella felkészítő tanár.

A szegedi csajok a szép eredménnyel bizonyították, milyen jártasak a pénzügyekben.
Fotó: Török János

Applikációk és kódok

A Csajhatalom csapatkapitánya Farkas Noémi volt, a tagok pedig Molnár Emma és Tóth Tamara. Bezdán-Gauder Graciella vezetésével – a digitális oktatás keretei között – már hónapok óta készültek a versenyre.

A lányok felkészülése ennél is korábban, még az iskolában, pénzügyi szakkörön elkezdődött, nagyon sok Kahoot-kvízt és JátékBank feladatot oldottak meg a szakkörösökkel közösen.

– A Küldetések a pénz világában 7–8. osztályosoknak készült tankönyvből tanultunk, amihez a Pénzügyi Hősképző applikációt is használtuk. A fordulók során már digitális oktatás volt, ezért Meet-hívásban oldottuk meg a feladatokat. A döntőre való felkészülést is Meeten keresztül tudtuk megoldani – mesélte Tóth Tamara. Tami szerint a legérdekesebb feladat az volt, amikor a szobák végén egy pénzügyi közmondás segítségével kellett kitalálni a számkódot, például a ...-szer ad, aki gyorsan ad mondás esetében a kód a 2 volt.

Gyorsan és okosan

A döntő összes feladata egy virtuális szabadulószoba keretén belül zajlott. Összesen öt szoba volt, és minden szobában több játékos feladat megoldásával kellett kódszámokat összegyűjteni. A végén ezeket a kódokat kellett beütni ahhoz, hogy ki­­szabaduljanak. A szobák feladatai között keresztrejtvény, Ki vagyok? – fogalomkitalálás, kakukktojás, kisfilm és kvíz is szerepet kapott. Tehát nemcsak a tudás számított, hanem a gyorsaság is: az lett a legjobb, aki először „kiszabadult”.

– Egyik feladatot sem találtuk különösebben nehéznek, a legviccesebb feladat pedig az volt, amikor kakukktojást kellett keresni, és a megoldás a kakukktojás volt. A dobogós helyezés számunkra tudást és dicsőséget jelent. Az ország minden részéről versenyeztek csapatok, és örülök neki, hogy mi képviselhettük Szegedet és Csongrád-Csanád megyét – tette hozzá Molnár Emma.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában