Faültetés

2021.04.17. 12:43

Harminc díszfát kapott Sándorfalva

Harminc fát ültettek el tegnap a sándorfalvi Pallavicini-kastély kertjében. A növényeket az Agrárminisztérium pályázatán nyerték.

T. K.

Farkas Sándor államtitkár és Búza Katalin alpolgármester együtt ültették el az egyik pályázaton nyert fát.

Fotó: Török János

Az Agrárminisztérium a 2019 őszén indított Országfásítási Program keretében hirdette meg a Településfásítási Programot, amelyben összesen 12 ezer, belterületen elültethető fát igényelhetnek a tízezer fő alatti települések. A kiírásra Sándorfalva is pályázott, és nyert is harminc dísznövényt. A díszkörte- és keskenylevelű kőrisfákat tegnap ültették el a Pallavicini-kastély kertjében, amelyben segédkezett Farkas Sándor, az Agrárminisztérium parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője, valamint Búza Katalin, Sándorfalva alpolgármestere.

Farkas Sándor lapunknak elmondta, az Országfásítási Program célja, hogy a jelenlegi 23-ról 27 százalékra növeljék az erdősített felületek arányát.

– Természetesen településeken belül a fásításnak inkább a környezet szépítése, illetve a mikroklíma biztosítása a célja, és persze látványossá is teszi a területet – tette hozzá.

Búza Katalin elmondta, azért a kastélykertet választották a fák új otthonának, mert azok jól ki tudják egészíteni a Zöld Város Programban zajló tér- és épületfelújításokat.

– A piac és a kastélykert kö­­zött egy téglafal állt, amelyet elbontottunk. A fáknak kö­szönhetően mostantól élő fal választja majd el a két területet. Ugyanakkor a rendezvényhelyszínként is funkcionáló területet a fák jól körül is zárják majd – jegyezte meg.

A pályázó települések rá­adásképpen egy-egy madár­odút is kaptak a fákkal együtt annak jelképeként, hogy ezek a növények növelik a településen található élőhelyek változatosságát, és más élőlények otthonául is szolgálnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában