Tisztálkodás tusfürdő nélkül

2021.04.26. 16:40

Indul a szappanos kihívás

A mű­­anyag flakonos tusfürdő ma­­napság a bő kínálat és a kényelem miatt látszólag megkerülhetetlen választás.

T. Sz.

20201111, Budapest Csomagolásmentes bolt képen: Ligeti Bolt, kézműves szappan Fotó: Knap Zoltán (KZ) Bors

Fotó: Knap Zoltán (illusztráció)

A könnyen habosodó, praktikus kiszerelésű flakonoshoz képest a tömbös tisztálkodószer eleinte kényelmetlennek hat. De a szokásainkat könnyen átkeretezhetjük rövid idő alatt.

A tusfürdőkhöz hasonlóan ma már szappanból is nagy a merítés: érdemes keresni a szintetikus adalékoktól mentes alternatívákat. A hagyományos gyártási folyamat és a tisztán növényi eredetű alapanyag ma már nem úri huncutság. A kézzel készített, tömbösített szilárd tisztálkodószerek közül némi kísérletezéssel könnyen megtalálhatjuk a megfelelőt.

Ma már, főként piacon, vagy például csomagolásmentes boltban is elérhető a legkevésbé irritáló, hagyományos házi szappan.

Akit elrettent az állati származék, tisztán növényi alapanyagokból gyártott változattal próbálkozzon. De ér­demes figyelni az összetevőket, pusztán természetes, vagy házi készítésű daraboknál például az illóolaj-tartalmat. A nem túl eltalált arányok arra érzékenyeknél okozhatnak kellemetlen bőrtüneteket. De ma már ugyanilyen fontos lehet, hogy pálmaolajmentes, vagy környezetbarát csomagolású legyen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete az idei első kihívásában arra ösztönöz, hogy tisztálkodáshoz szintén környezetbarát megoldásokat válasszunk, kevesebb hulladékot termeljünk flakonok nélkül. Terméktesztjeikkel segítik is az átállást. Egy hónapos ökozuhanyzásra buzdítanak úgy, hogy vagy a megszokott tusfürdő felhasznált mennyiségét csökkentjük fürdéskor, vagy pedig kipróbáljuk a szilárd alternatívát, a szappant.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában