Megemelkedtek a közterület-használati díjak

2021.04.14. 07:00

Kést döfött a városháza a vendéglátósokba

Brutálisan megemelte a közterület-használati díjakat a szegedi önkormányzat. A vendéglátósok a napokban kapnak értesítést arról, hogy mennyit kell majd fizetniük a teraszokért a következő években. A Gulyáscsárda üzemeltetője szerint most kést döftek beléjük.

Suki Zoltán

Szeged – 2021.04.13. Újabb bérletidíj-emelés a város részéről a vendéglátó teraszokra. Képen: Holló János a Gulyás csárda tulajdonosa. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

Fotó: Karnok Csaba

Nehéz napja volt hétfőn a szegedi Mars téri Gulyáscsárda üzemeltetőjének, pedig Holló János megint megkapta a szezonra a közterület-használati engedélyt a városházától. Csakhogy amikor meglátta, hogy mostantól évről évre megtöbbszöröződik a teraszának a bérleti díja, sok mindenen elgondolkozott.

– Eddig szezononként, ami áprilistól október végéig tart, nagyjából 160 ezer forintot fizettem a 32 négyzetméteres teraszért. Most azt írta az önkormányzat, hogy ez jövőre már 515 ezer 200 forint lesz

– mondta a csárda üzemeltetője.

Elgondolkodik a Gulyáscsárda további sorsán Holló János.
Fotó: Karnok Csaba

A dokumentumból az is ki­­derül, hogy az önkormányzat tartja magát a lépcsőzetes ár­­emeléshez. Így már azt is tudják, hogy 2023-ban és 2024-ben mennyit kell majd fizetni a 32 négyzetméterért.

– Kapaszkodjanak meg, 644 ezer és majdnem 773 ezer forintról beszélnek. Ezt ebben a helyzetben lehetetlenség kitermelni. Most az önkormányzat kést döfött a vendéglátósokba

– tette hozzá Holló János.

A szegedi önkormányzat jövőre 2500, utána 3125, majd pedig 3750 forintot kér négyzetméterenként a teraszért.

Ez azért is megdöbbentő, mert ez csupán egy üres hely, szolgáltatást nem kap utána a bérlő. Az pedig különösen érdekes, hogy Holló János magáért a csárdáért, tehát az épületért 1500 forintot fizet havonta négyzetméterenként.

– Tudom, hogy mindenki nehéz helyzetben van, biztosan a város is. Azt is megértem, hogy emelni kell a díjakon, de egy ekkora drágítás már felfoghatatlan, nem értem, hogy miért jó ez nekik. Ez a csárda már 60 éve működik, és 20 éve csinálom, de most megfordult a fejemben, hogy abbahagyom – mondta a Délmagyarországnak az üzemeltető.

A vendéglátósoknak egyébként most a járványhelyzet miatt nem kell bérleti díjat fi­­zetniük, de ahogy vége a rendkívüli időszaknak, azonnal ketyegni kezd az óra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában