Nem a környezetgazdálkodás tette ki

2021.04.03. 13:30

Méreggel tilos az utcán permetezni

Szeged önkormányzatának nevében tettek ki táblát egy Petőfi sugárúti bokor mellé: méreggel permetezve. A környezetgazdálkodás vezetőjétől megtudtuk: méreggel ők sem permeteznek közterületen, másnak is tilos. Magánakcióról lehet szó, a cél, hogy a frissen ültetett növényt ne lopják el.

Farkas Judit

Bár a figyelmeztetés az önkormányzatra hivatkozik, a környezetgazdálkodásnak nincs köze a felirathoz. Méreggel közterületen tilos permetezni. Fotó: Olvasónktól

„Méreggel permetezve! Szeged M.J.V. Önkormányzat” – ez a felirat áll egy csinos halálfej mellett a Petőfi Sándor sugárút egy körülbelül térdig érő bokránál. Még városi címer is került alá, hogy hitelesebb legyen. A növényt körbemadzagolták, jutott figyelmeztetés a járda és a kerékpárút felőli oldalra is.

Láttunk már hasonló feliratot utcai gyömölcsfákon, de érés idején, és azok nem hivatkoztak az önkormányzatra.

Bár a figyelmeztetés az önkormányzatra hivatkozik, a környezetgazdálkodásnak nincs köze a felirathoz. Méreggel közterületen tilos permetezni.
Fotó: Olvasónktól

Közterületen tilos

Úgy tudjuk, közterületen méreggel egyébként is tilos permetezni. Ezt Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója is megerősítette kérdésünkre. Magánszemélyek részére, növényvédelmi szakmérnöki végzettség nélkül ki sem adható a méregként számon tartott permetszerek nagy része.

Tavalyi cikkünkben, ami az utcai gyümölcs sorsáról szólt, arra is kitértünk: a növényvédő szerek közül kevés alkalmazható közterületen. Többek között ezért nem támogatja az önkormányzat gyümölcsfák telepítését.

Egy lakos tehette ki

A feliratot természetesen nem a környezetgazdálkodás helyezte ki, mondta el Makrai László.

Méreggel ők sem kezelik a köztéri növényeket, egy lakos magánakciójáról lehet szó.

Ahogy a napokban lapunkban is megjelent, jelenleg zajlik Szegeden a platánok és tölgyek tavaszi lemosó permetezése éjszakánként, de a permet melegvérű élő szervezetekre ártalmatlan. A tervek szerint Alsóvároson és Móravároson fejezik be a munkát április 7-én.

Lopják a növényeket

A favédelmi kezelések célja a fák egészségi állapotának megőrzése, a károsítóik visszaszorítása, áll a környezetgazdálkodás tájékoztatójában.

A fotókon látható felirat célja viszont valószínűleg az elriasztás: ne fogják meg és vigyék el a frissen ültetett növényt.

Arról már nem egyszer írtunk, hogy rendszeresen lopják a növényeket a közterületekről. Tavaly a móravárosi templom elől emelték el két alkalommal is a virágládába ültetett tujákat, de a környezetgazdálkodás által telepített virágok egy része is eltűnik, és a magánkertek sem ússzák meg. Makrai László elmondta: a kiültetés időszakában tűnnek el a növények, amikor még könnyebb kihúzni azokat. Az árvácskák októberi telepítésénél, megírtuk, lába kelt jó pár tőnek. Ugyanez várható a tavaszi-nyári virágosításnál is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában