Idén 106-an dolgoznak ebben a formában Makón

2021.04.02. 16:00

Mit csinálnak idén a közmunkások?

Évről évre kevesebb közmunkást foglalkoztat a makói önkormányzat. Ezek az emberek tartják rendben a zöldterületeket, ültetik a virágokat, hordják el az illegálisan lerakott hulladékot – többek között.

Szabó Imre

A legtöbb közmunkásnak jelenleg a járdaépítés ad feladatot. Fotó: Szabó Imre

– Az idei közfoglalkoztatási program március elsején indult Makón – jelentette be a város polgármestere, Farkas Éva Erzsébet. Erre a célra, mindenekelőtt állami támogatásból, 156 millió forintot fognak most fordítani a zárásig, ennek időpontja jövő év február 28-a lesz. Összesen 106 embert fognak ebben a formában feladattal ellátni a Maros-parti városban.

Szerteágazó feladatok: lakások, járdák

Mit csinálnak a közmunkások?

Makón hagyományosan sok mindent. Áprilisban indul például az önkormányzati bérlakások felújítása.

Idén ezek közül 10-et renoválnak teljeskörűen, az ezzel foglalkozó csapat 10 fős lesz. De közmunkások vesznek részt – külső vállalkozók közreműködésével és a városgazdálkodás szakembereinek irányítása mellett – a járdaprogramban is, amelyről az elmúlt hetekben sokat írtunk, illetve a csatornák, utak rendben tartásával is foglalkozniuk kell. Ezzel a feladattal 19 ember van megbízva.

Dísznövényeket gondoznak a hölgyek

A mezőgazdasági program legfontosabb része a két, egyenként 200 négyzetméteres fólia­sátorban nevelt dísznövények gondozása, illetve kiültetése a közterületekre. Ezt a munkát szinte kizárólag hölgyek végzik, szám szerint 15-en. És legalább ilyen fontos az illegális hulladéklerakók felszámolása. Ez Makón nagyon régi probléma, volt olyan év, amikor több mint 280 tonnányi szemetet kellett összeszedni és beszállítani a hulladékgyűjtő telepre.

Egyre kevesebben maradnak

A közmunkások létszáma egyébként évről évre fogyatkozik a Maros-parti városban.

Tavaly 109-en voltak, az őket foglalkoztató prog­­ramra, javarészt központi támogatásból, mintegy 155 milliót költött a város.

Még egy évvel korábban 125 fővel tervezte meg az akkori közfoglalkoztatást az önkormányzat, és mint akkoriban megírtuk, ezt a létszámot sem sikerült teljes egészében feltölteni az álláskeresők számának folyamatos csökkenése miatt.

Ehhez képest például 3 esztendeje 261 közmunkása volt a Maros-parti városnak.

Akkoriban annyian voltak, hogy ki tudtak belőlük állítani egy külön csapatot, amely csak a Honvéd városrész tisztán tartásával foglalkozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában