A portánkénti kétszázezer forintos hozzájárulás a beruházás harmadát fedezi

2021.04.18. 10:00

Önerőből építik az utat Domaszéken

Javában folyik a belterületi úthálózat fejlesztése Domaszéken, ami jóval több, mint egy átlagos felújítás. Hat utcában összesen 1200 méter hosszan lényegében átépítik az utcákat.

Kovács András

Hat utca újul meg Domaszéken. Fotó: Kuklis István

– Magunk jártunk utána, kerestük meg a számunkra legmegfelelőbb anyagot az útalaphoz. Szinte mindent saját kezűleg, településüzemeltető intézményeink bevonásával csinálunk. A tükör kiszedéséhez és az útalap készítéséhez így nem kell külső vállalkozó – mondta Sziráki Krisztián. A település polgármestere hozzátette, az önkormányzat saját gépeivel dolgoznak, ehhez jön az utcában lakók járműves felajánlása, valamint a képviselők személyes hozzájárulása a munkálatokhoz. Így csak a legvégső szakipari munkákhoz, a kopóréteg felhordásához vesznek majd igénybe külső vállalkozót.

Megtudtuk, erre még nem volt példa: a kimérésektől kezdve belefolytak a munkába, az alpolgármester asszony csöngette körbe a lakosokat az aktuális információkkal.

A tájékoztatás – a közösségi oldal mellett – javarészt élőszóban történt és történik, ahogy változik, és halad előre a munka. Fontos, ki mikor nem tud kiállni a kocsijával a portájáról, illetve hova nem tud bemenni a kukásautó.

– Ebben nincs semmiféle pályázati forrás, a lakossági hozzájárulás portánként kétszázezer forint, ez körülbelül egyharmad részét fedezi a 47 millió forintos teljes költségnek. A többi az önkormányzat saját ereje a költségvetésből – hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, azért volt utca, ahol kicsit nehezebben akart összejönni a lakossági hozzájárulás, de nem volt probléma. Ez annak is köszönhető, hogy részletfizetési lehetőséget is biztosítottak.

– Terveink szerint április végén várhatóan megkezdődhet a kopóréteg felhordása, és az néhány nap alatt minden utcában el is készül – mondta Sziráki Krisztián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában