28 főből áll most a csengelei csapat

2021.04.12. 16:00

Ott segítenek, ahonnan mindenki más menekül – aktívak az önkéntes tűzoltók

Tavaly októbertől, mióta Magony Levente a parancsnok, mozgalmas hónapokat élnek a csengelei önkéntes tűzoltók: már hétszer vonultak, legutóbb egy autópályatűzhöz, amit egyedül fékeztek, oldottak meg. Munkájukat a 2018-ban kapott Mercedes szerkocsi segíti.

Imre Péter

– Az önkéntes tűzoltóság leg­alább 60 éves múltra tekint vissza településünkön, most huszon­nyolcan vagyunk

– mondta a tavaly októbertől parancsnok 31 éves Magony Levente, aki 11 esztendeje édesapjával, Magony Józseffel együtt lépett be az egyesületbe.

Szerkocsik

Mióta a civilben, családi vállalkozásban liba- és kacsatenyésztéssel foglalkozó fiatalember vezeti a csengelei önkénteseket, mozgalmas hónapokat élnek: hétszer vonultak esethez. Korábban évente három-négy volt jellemző. Jelenleg Mercedes 1124-essel dolgoznak, amit a hivatásos tűzoltók 18 évig használtak, de jó állapotban került hozzájuk alig 3 éve, 2018-ban. Először Csepellel, majd Mercedes Bulldoggal vonultak, és segítette a munkájukat egy muzeális korú Ford szivattyús autó.

Mindegyik megvan, és Tóth Tibor polgármester – 2015-ig maga is önkéntes tűzoltó volt, kitüntetést is kapott a 2006-as tanyatűz kapcsán, folyamatosan ellátták vízzel a hivatásosokat – közlése szerint a Csepelt felújítják.

Vonulások

– A hét vonulásunkból négy volt ház-, tanyatűz, kettőnél a melléképület tetőszerkezete teljesen leégett, de előfordult, hogy megmentettük az épületet. Természetesen mindig hivatásos tűzoltókkal, munkájukat segítve tevékenykedünk. Legutóbb azonban egy autópályás esetnél egyedül si­­került megoldani a feladatot: kigyulladt az autó hátsó kereke, elsőnek érkeztünk a helyszínre, és eloltottuk a tüzet. A fúkkal mindig igazi csapatot alkotunk. A félegyházi hivatásosok a hőérzékelővel már csak azt állapíthatták meg, az esettel nincs semmi dolguk – mesélte Levente. Hozzátette: mostanában kevés belvizes, szivattyúzásos esetük van, viszont viharkárnál azért akad tennivalójuk.

Magony Levente, a csengelei önkéntes tűzoltók parancsnoka a Mercedes tűzoltó szerkocsival. Fotó: Kuklis István

Említsünk meg két esetet. Tavaly december végén kigyulladt egy 50 négyzetméteres melléképület tetőszerkezete Csengele külterületén. A tűzhöz a kiskunfélegyházi hivatásos tűzoltók, a kisteleki és a kiskunmajsai katasztrófavédelmi őrsök hivatásos tűzoltói, valamint a kisteleki és a csengelei önkéntes tűzoltók érkeztek, és közösen három vízsugárral oltották el a lángokat.

Idén március elején egy csengelei tanya udvarán keletkezett tűz. A füstöt messziről észlelték a szolgálatban lévő kisteleki polgárőrök, útba igazították a tűzoltókat: a kisteleki hivatásosok és a csengelei önkéntesek rövid időn belül sikerrel jártak.

Segíteni

– Apát és engem is az motivált, mikor beléptünk az egyesületbe, hogy segítsünk. Tűznél az emberek többsége menekül, mi odamegyünk

– jegyezte meg Magony Levente.

História

Az önkéntes tűzoltóság 1953-ban alakult Csengelén, Községi Önkéntes Tűzoltó Testület néven, az első parancsnok Sipos István kocsmáros volt, őt Terecskei Sándor követte a tisztségben. Akkoriban még kézi pumpás, vontatható lajtos kocsit használtak az oltáshoz, amelynek kezeléséhez legalább 4 ember kellett. Kordás István tanácselnöksége alatt, 1983-ban érkezett a Csepel Kistelekről – azóta rendelkeznek gépjárműfecskendővel –, azután következett a Bulldog, majd a jelenlegi Mercedes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában