a makói diák az ország 8. legjobb kőművestanonca

2021.04.19. 17:15

Rácz Roland lett a szakma sztárja

A makói Návay Lajos Technikum diákjai időről időre jól szerepelnek a különböző országos tanulmányi versenyeken – most például Rácz Rolandról derült ki, hogy ő az ország 8. legjobb kőművestanulója. A vele egy évfolyamon tanuló Ádók Eliza pedig két tantárgyból is a döntőbe jutott, helyezése hamarosan kiderül.

Szabó Imre

Roland munka közben. Fotó: Rácz Roland közösségi oldala

Fotó: Rácz Roland közösségi oldala

– Kőművesnek lenni fizikailag megterhelő, nehéz, de nagyon szép munka – mondja a makói Rácz Roland, akiről kiderült nemrégiben, hogy valóságos szakmasztár, egyike az ország legkiválóbb kőművestanoncai­nak.

– Több szakmán is gondolkoztam pályaválasztáskor, de végül ez fogott meg. Bár az egyik nagyapám kőműves volt, ő már nyugdíjas, nem láttam őt dolgozni, nem miatta választottam ezt. Inkább azért, mert nagyszerű érzés megélni, ahogy a semmiből, az alapoktól felépül egy ház.

Roland munka közben.
Fotó: Rácz Roland közösségi oldala

A 17 esztendős Roland a makói Návay Lajos Technikum diákjaként vett részt nemrégiben a Szakmasztár nevű országos szakmai tanulmányi versenyen, és nyolcadik helyezést ért el 120 jelentkező közül.

A megmérettetés furcsa volt, hiszen csupán elméleti feladatokat kaptak a résztvevők, gyakorlati bemutatóra nem került sor a járványhelyzet miatt.

– Jobb lett volna, ha megmutathatom, mit tudok, az biztosan még jobban ment volna – szabadkozik a fiatalember, pedig így is büszke lehet arra, amit elért: 95 százalékos teljesítménnyel végzett. Mit kell elméletben tudnia egy kőművesnek?

– A feladatok között volt például anyagszámítás, fal- és téglamenyiség-, illetve hőszigetelés-számítás

– mondja. Terve az, hogy a szakmában marad.

A Rolandot felkészítő Széchenyi Gábor egyébként megjegyezte, volt már példa az iskolában ha­­sonló jó eredményre. 3 éve egy festőtanuló 10. lett, tavaly pedig ugyancsak egy kőműves 2 ponttal csúszott le az országos döntőről.

Eliza is remekel

Az iskola egy másik diákja két verseny mezőnyében is jeleskedik: Ádók Eliza bejutott a Közgazdasági Diákolimpia országos döntőjébe, a legjobb 20 közé, illetve az ágazati és ágazaton belüli specializáció szakmai érettségi vizsgatárgyainak versenyén, azaz komplex gazdasági ismeretekből is az ország legjobbjai közé került. Hogy végül hányadik lesz, az később derül ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában