Szeged első tűzfalfestménye készül a Hajnóczy utcában, az egykori zsidó negyedben

2021.04.17. 20:00

Róth Manónak állítanak emléket

Hatalmas tűzfalfestmény emlékeztet hamarosan Róth Manóra, a szegedi zsinagóga üvegablakainak alkotójára a Hajnóczy utcában egy európai uniós projekt részeként. Két szegedi festőművész, Marton Ákos és Vinkó Leó festi meg a város első igazi tűzfalfestményét. Munkáikat több helyről is ismerhetik a szegediek, a régi zsidó negyedben egy hónapon belül elkészül a kép.

Farkas Judit

A Hajnóczy utca 13. tűzfalán egy hónapon belül elkészül Szeged első tűzfalfestménye.

Fotó: Török János

A napokban a Hajnóczy utcán járva rácsodálkoztunk a 13. szám alatti ház tűzfalára, amelyen egy hatalmas, festett üveg­ablak körvonalai bontakoztak ki. A két alkotót is a helyszínen találtuk: Marton Ákos és Vinkó Leó munkáit több helyről is ismerik a szegediek.

Rejtett emlékeket idéz

Egy európai uniós kulturális projekt keretein belül most ők alkotják meg Szeged első igazi tűzfalfestményét. A Duna régió nyolc országából kilenc város vesz részt a Rediscover programban, ami a városok rejtett zsidó kulturális emlékeit fedezi fel újra: Szeged és Szabadka mellett Temesvár, Regensburg, Eszék, Muraszombat, Galac, Kotor és Orbászvár (Banja Luka). A Hajnóczy utca része volt az egykori szegedi zsidó negyednek. A 13. számú épülettel szemben, az utca túloldalán a régi zsinagóga áll, mellette az 1902-ben elkészült új.

A Hajnóczy utca 13. tűzfalán egy hónapon belül elkészül Szeged első tűzfalfestménye. Fotó: Török János

Róth Manó ablakai

A fal Róth Manó iparművésznek állít majd emléket. Az ismert, szintén üvegműves Róth Miksa öccsének köszönhetjük a szegedi új zsinagóga színes szecessziós üvegablakait, ahogy a festett kupolaablakot is.

Marton Ákos és Vinkó Leó megosztotta lapunkkal: a felhasználandó motívumokat Róth Manó ablakairól kölcsönözték. Ha a Tisza Lajos körút felől sétálunk végig az utcán, egyszerre láthatjuk majd a zsinagógát és a tűzfalfestményt is. A megközelítőleg 200 négyzetméteres alkotás egy hónapon belül elkészül. A háttér megfestését, a falfelület javításait már befejezték.

Igényes tűzfalfestmények

Korábban megírtuk, hogy a két festőművész egy szegedi pub közös kifestése után kezdett duóban dolgozni. Nemcsak kocsmák dekorációja – mint a Nyugi vagy a Törpe – köthető hozzájuk, a Mondolo Egyesület és a Szetáv közös Városmetamorfózis projektjében is ők festik a fűtőházakat. A Nyugi épületének nemcsak a belső tere, a külseje is a két alkotó munkája, de festettek a Kövér Béla Bábszínházban, a Napfényfürdőben, Kiskunhalason pedig panelház oldalán látható közös alkotásuk. Már évekkel ezelőtt amellett érveltek, hogy a lerobbant, elhanyagolt szegedi tűzfalak igényes kifestése hozzátehetne a városképhez. Ugyanezt vetették fel a közelmúltban szegedi street artosok, graffitisek is.

Ki volt Róth Manó?

Róth Zsigmond üvegesmester második fia, Róth Manó is iparművész, üvegfestő lett, akárcsak három évvel idősebb testvére, az ismert Róth Miksa. 1868. március 2-án született Budapesten, ugyanott hunyt el 1935-ben tüdőgümőkórban. Nevéhez fűződnek a szegedi új zsinagóga üvegablakai mellett a kecskeméti református gimnázium dísztermének ablakai, az Ernst Múzeum Rippl-Rónai József által megálmodott lépcsőházi ablakai és a Gellért gyógyfürdő halljának üvegfestménye.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában