Így védjük meg őket

2021.04.13. 11:30

Az átkelőn is tizedmásodperceken múlhat a gyalogos élete

Úgy közlekedj, mintha a számodra legfontosabbak lennének körülötted! Az Autós Nagykoalíció ezzel a mottóval folytatja figyelemfelhívó, oktató programsorozatát – ezúttal a gyalogosok biztonságára koncentrálnak, sok információval és jó tanáccsal.

K. A.

Szeged – 2021.04.12. A város legveszélyesebb gyalogátkelője, zebrája. Képen: Kossuth Lajos sgt. és Pozsonyi Ignác utca kereszteződése. Fotó: Karnok Csaba (KC) – Délmagyarország (DM)

2020-ban a koronavírus járvány hatására – az üzemanyag fogyasztást és a Közúti Intelligens Kamerahálózat, a VÉDA rendszer statisztikáit figyelembe véve – a közúti forgalom mindössze 5-6 százalékos csökkenése mellett a halálos balesetek száma 20 százalékkal csökkent. Miközben összesen 4000-rel kevesebben sérültek meg, mint a megelőző évben.

– Ha csupán a gyalogosgázolások adatait nézzük, a 2019-es 2448 ilyen balesettel szemben tavaly „csak” 1773-an szenvedtek valamilyen sérülést, ami 25 százalékos javulás

– hangsúlyozta Knezsik István. Az Autós Nagykoalíció elnöke hozzátette, nem dőlhetünk hátra, hiszen minden közúti áldozat egy-egy család tragédiája, és az egyetlen is több, mint ami megengedhető lenne. Ezért tartják fontosnak felhívni a figyelmet a balesetek okaira, emellett hasznos tudnivalókat is összegyűjtöttek, melyek betartásával elkerülhetők a tragédiák.

Feszültséget kelt

Már több mint egy éve élünk együtt a koronavírus-járvánnyal. A bezártság, a szigorú szabályok, az egzisztenciális szorongás – ráadásul elhúzódóan – látens módon is feszültséget kelt az emberekben, és ezek levezetési csatornái korlátozottak. Nem csoda, ha gyalogosként vagy autóvezetőként nem tudunk kellőképpen koncentrálni. Azonban a veszélyek előzetes átgondolásával mindannyian sokat tehetünk a gyalogos balesetek elkerülése érdekében.

Autósnak és gyalogosnak is figyelni kell a zebrán. Fotó: Karnok Csaba

Bár az elmúlt évtizedben sokat javult a kijelölt gyalogos átkelőhelyeket tanúsított előzékenység, van hova fejlődni. Még megfelelő helyismerettel is fontos, hogy a zebrához közeledve csökkentsük sebességünket, hogy ha gyalogost pillantunk meg a járdán, időben megkezdhessük a fékezést. Különösen fontos ez a nehezen belátható átkelőhelyeknél, ahol a gyalogosokat parkoló járművek, vagy más tárgyak takarhatják ki a vezető látóteréből.

Féktávolság

Nagyjából 30 kilométer/óra az a sebesség, amiről egy autó intenzív fékezéssel körülbelül 7 méteren – vészfékezéssel valamivel kevesebb út megtételével – megállítható. Ehhez jön még a reakcióidő alatt megtett út, és a fékkésedelmi idő, amelyekre 1 másodpercet figyelembe véve összesen körülbelül 15 méteres féktávolság adódik. Ez nagyjából két járműhossznyi távolság.

– Amikor gyalogátkelőhelyhez közeledünk, úgy válasszuk meg a sebességünket, mintha családtagunk várakozna az átkelésre

– utal mottójukra Knezsik István.

A gyalogos balesetek elkerüléséért maguk az érintettek is sokat tehetnek.

– A zebrán legyünk óvatosak, ugyanakkor határozottak. Győződjünk meg arról, hogy a közeledő autó vezetője észlelt bennünket és biztosította az elsőbbségünket

– hangsúlyozza az elnök, hozzátéve, ezt mindkét irányból meg kell tenni: balra néz, jobbra néz, majd ismét balra. Vegyük a fáradságot, és sétáljunk el a kijelölt gyalogos átkelőhelyig, hiszen ott számítanak megjelenésünkre az autósok. Legyünk tisztában a láthatóságunkkal, napnyugta után, sötét színű ruhában nehezebben vagyunk észlelhetők.

Kisgyerekkel

Óvatosságra és elővigyázatosságra tanítsuk gyermekeinket is. Már az úttesthez közeledve álljunk meg, ha addig nem fogtuk a kezét, akkor határozottan tegyük meg, és magyarázzuk el, veszélyes helyre érkeztünk. Hasznos, ha meséket – például az autószektor.hu portálon is megtalálható Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjait – is beemelünk a nevelésbe. Ha a gyermek futóbiciklivel vagy kerékpárral közlekedik, tanítsuk meg, hogy a zebrán arról le kell szállni, és úgy szabályos, ha áttolja a biciklit az úttesten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában